Петима са задържани след нападението, а ДПС се разграничи от действията на своя кандидат

Петима от участниците в побоя над екип на Нова телевизия в Самоков са арестувани, а прокуратурата е внесла искане за сваляне на имунитета на кандидата за общинския съветник Трайчо Василев, по пряков Пиже. Сред задържаните заради нападението е синът Василев.

Вчера екип на Нова телевизия беше нападнат от жители на ромската махала в Самоков, след като репортерът Надя Ганчева, операторът Михаил Кръстев и шофьорът Валентин Иванов бяха изпратени там, за да вземат интервю от кандидата за общински съветник по повод връзката му с частното енерго в ромската махала. Преди това да стане обаче, те са били нападнати от група роми предвождана от Пиже и сина му. 

ДПС се разграничава от случилото се

Междувременно лидерът на ДПС разграничи себе си и партията си от действията на своя кандидат за общински съветник в Самоков, за когото се твърди, че е участвал в побоя над екип на Нова телевизия. 

"Ако се окаже, че наш кандидат за общински съветник има отношение, пряко или косвено, той трябва да напусне. Ако откаже да напусне листата, дори да бъде избран, ние няма да го припознаем като наш съветник, каза лидерът на ДПС на извънредна пресконференция в централата на партията.

По думите му в България никой няма право да живее с чувството за безнаказаност, особено когато става въпрос за покушение срещу журналист, "което е акт на покушение срещу свободата на словото".

"Не искаме гласа на нито един български гражданин, който би посегнал на журналист", категоричен беше Местан.

Втори нападнат екип

Межувременно време вчера и друг екип на телевизията също е бил нападнат, този път в Ямбол. 

Репортерът Елена Чопакова и операторът Петър Димов от предаването "Ничия земя" по Нова са били нападнати, докато се опитвали да снимат репортаж на мястото, където се намираше прословутият блок 20 в Ямбол. Двамата журналисти не са пострадали.

Източник: Нова телевизия, OFFnews