Учени доказват благотворното им въздействие за мозъка, чревната флора, кръвоносните съдове, дори при превенцията на Алцхаймер

Орехът е достоен съперник на лимона за титлата "царя на плодовете". Няма друг продукт в природата, който да е толкова полезен за мозъка и да запазва толкова дълго паметта, колкото орехите.

Те съдържат химични съединения, които спомагат за възобновяване на мозъчните клетки и поддържат нервната система в добро състояние, изтъкват д-р Йонко Мермерски и проф. Христо Мермерски в трудовете си, посветени на природната медицина.

Освен за мозъка и подобряване на паметта, ореховите ядки са ефективни против безсъние, за укрепване на имунитета и понижаване на кръвното налягане; забавят развитието на атеросклерозата, като пречистват кръвоносните съдове.

Виж още: Защо са полезни младите зелени орехи

Орехът е полезен още при заболявания на стомаха, червата, черния дроб, далака и бъбреците, както и против гуша. Редица нови научни изследвания, цитирани в САЩ, също доказват здравословното му въздействие в не един и два случая.

Според заключенията, представени на научния форум "Експериментална биология 2015" в Бостън, орехите (Walnuts.org) влияят положително при рак на дебелото черво, върху здравето на чревната флора и кръвоносните съдове, а също така при някои проблеми с паметта в напреднала възраст.

Сред активните съставки, които може да са отговорни за тези ползи, е алфалиноленовата киселина, като орехите са единствените ядки, където тя се съдържа в значително количество - 2,5 г на порция от 30-ина грама.

Полиненаситените мастни киселини в орехите - наред с полезни вещества като фолиева киселина, селен, магнезий, полифеноли - влияят и върху мозъчната дейност, като осигуряватзащитен ефект срещу последствията от остаряването.

Изследване при жени след менопауза с високи нива на холестерола пък установило краткосрочен ефект от консумацията на 40 г орехи дневно - отново резултат от мастните киселини, алфалиноленовата и линоленовата киселина.

Миналата есен бяха оповестени резултатите от лабораторни опити, според които включването на орехи в диетата може да намали риска от развиване на Алцхаймер, да забави напредването на болестта или дори да я предотврати.

Принос към предпазването на мозъка от дегенеративни промени може да има високото съдържание на антиоксиданти (3,7 ммол/30 г), смятат учените.

В САЩ болестта на Алцхаймер, за която лечение не е открито, засяга над 5 млн. души, като на всеки 67 секунди се появява нов случай, като до 2050 г. броят на американците над 65-годишна възраст с тази диагноза се очаква да се утрои.