Преизбирането на поляка Доналд Туск за председател на Европейския съвет разгневи правителството във Варшава

След като вчера за председател на Европейския съвет отново бе избран поляка Доналд Туск, неговата родна страна Полша обяви, че блокира решенията на Съвета. 

Полша категорично застана срещу кандидатурата на Туск. Въпреки това той бе избран с мнозинство независимо от тях. Преизбирането му на поста стана с подкрепата на 27 от всички 28 страни членки. 

Преди вота Полша заплаши да провали срещата на върха в Брюксел, ако участниците в нея гласуват в подкрепа на Туск. От Варшава предложиха за мястото му евродепутата Яцек Сариуш-Волски.

За да избегнат провал на срещата, експертите прибегнаха до резервен варинт и заседанието приключи със заключения на малтийското председателство.

На фона изолацията на една от най-големите по население европейски страни, срещата на върха днес дава старт на дебатите за реформиране на Европейския съвет. 

"Искам да работим заедно с всеки един член на Европейския съвет и ще направя всичко, което мога, за да предпазя полското правителство от изолация тук. Мисля, че ще намеря добро решение за тази ситуация", заяви Туск. 

Сегашният първи мандат на председателя на Европейския съвет изтича на 31 май. С преизбирането си той ще остане на поста до края на ноември 2019 г. 

Източник: Нова телевизия