Изтъкани от тревоги и добри намерения, понякога създаваме погрешни хранителни навици у децата си

Децата и храната - за някои родители това е болезнена тема и извор на фрустрация. Изтъкани от добри намерения, понякога допускаме грешки и създаваме погрешни привички.

Нарушената връзка с храната може да доведе до проблеми с възприемането на тялото, да манипулира здравословното чувство за глад и ситост и да попречи на бъдещите възрастни да изпитват радост от храненето.

Ето най-често срещаните пропуски, които родителите допускат:

Hranata ne e vrag

1. Не застаявяйте детето да изяде всичко

Не го карайте "да омете чинията". Ако детето каже, че се е нахранило, вярвайте му и не го заставяйте да поеме още храна, защото вие смятате, че е недостатъчно. По-важно е да го научите само да регулира чувството си за глад и ситост и да реагира адекватно на него.

Може да се случи детето да каже, че е сито, а след половин час да поиска храна. Тогава любезно, но твърдо му кажете, че трябва да изчака до следващото хранене. Повярвайте, нищо няма да се случи, ако веднъж постои гладно час-два. Напротив - това ще му помогне да се научи да се вслушва в сигналите на тялото си.

2. Не давайте храна за награда

Сладолед за прибрани играчки; шоколад, ако си изядеш всичко друго преди това; ако си изядеш всичко, ще получиш бонбон. Така може да приучите детето, че всяка друга храна не е вкусна и просто трябва да се натъпче, за да се стигне до заветното лакомство.

Ne go nagrazhdavayte s hrana

3. Храната не е враг

Недейте постоянно да изнасяте лекции колко вредна е една или друга храна. Стремете се да му предлагате вкусно, разнообразно и здравословно меню. Обяснете му, разбира се, че сладкото и пърженото не са полезни, но не изпадайте в крайности. Децата приемат нещата буквално и ако постоянно ви слушат колко вредна е една или друга храна, могат лесно да разпрострат това отношение върху храненето изобщо.

4. Нека храната не е единственият повод за празник в дома ви

Ако детето се отегчава през повечето време и няма достатъчно стимули, храната може да се превърне в единственото разнообразие във всекидневието му.

Претрупани сме със задължения и работа, но не бива да оставяме децата да се забавляват единствено във виртуалната реалност и досегът им с живота да е единствено храненето. 

Източник: Adme.ru