Авторът на знаменитата фраза "За Бога, братя, не купувайте" си замина на 88-годишна възраст

Димитър Попов - първият служебен премиер в периода на демократичния преход, оглавявал "правителство на националното съгласие" от 20 декември 1990 г. до 8 ноември 1991 г., почина на 88-годишна възраст, съобщава "Стандарт".

Юристът е роден на 26 юни 1927 г. в град Кула. Завършва право в Софийския университет през 1950 г. За кратко работи като миньор (1953-1955), след което е юрисконсулт в София. От 1972 до 1990 г. е съдия в Софийския градски съд. След това работи в Централната избирателна комисия, организирала първите демократични избори у нас на 10 юни 1990 г., когато бе избрано 7-ото Велико народно събрание.

След падането на правителството на Андрей Луканов през есента на 1990 г. и последвалите преговори между БСП и СДС Димитър Попов е избран за премиер. В неговото коалиционно правителство за пръв път влизат представители на опозицията.

Икономическият блок е представен от Иван Костов, избран за финансов министър, и Иван Пушкаров, който поема икономиката. Виктор Вълков от БЗНС е назначен за външен министър, а Александър Томов е вицепремиер.

През 1992 г. Попов се кандидатира неуспешно за президент от Българската национална демократическа партия.

Остава в историята и с репликата "За Бога, братя, не купувайте!".

"Точно на 1 февруари 1991 г. правителството освободи цените. Аз тогава допусках в салона на Министерския съвет да идват колкото искат журналисти. Когато излязох от заседанието, ме наобиколиха. И ме попитаха: "Какво ще кажете сега на народа?" и аз казах: "За бога, братя, не купувайте това, което ви харесва, но е много скъпо, защото след 30-40 дни цените ще паднат, а вие ще сте похарчили парите си и няма да можете да купите най-необходимото ви". Това е изречението", обяснява по-късно той в интервю.

В. "24 часа" припомня и последното си интервю с него от 2013 г., в което коментира оставката на първия кабинет "Борисов" спрямо политическата ситуация след Десети ноември:

"Сега Бойко има много обучени кадри, а при нас обстановка бе по-различна. Трябваше да сменим не само управляващата социалистическа партия, но и целия й апарат в държавната администрация от 50 хил. души. През 1990 г. БСП имаше 960 хил. членове, от които 360 хил. души с висше образование. Държавата имаше специалисти буквално по всеки проблем.

В покълналата демокрация избуяха нови партии, но нямаше подготвени кадри. И когато станах министър-председател, целта беше да направим нова конституция, да обявим избори и да ги спечелим. И го направихме. На 14 юни 1991 г. обявихме новата конституция. До БСП се нареди СДС и тръгнахме към европейска демокрация. Условията, в които се развиваше политическият живот през 1990-1991 г., бяха по-сложни от сега."

Източник: "Стандарт"; "24 часа"