Ако парламентарните избори са днес, пет партии влизат в Народното събрание: ГЕРБ, БСП, ДПС, коалиция "България без цензура" и Реформаторският блок

ГЕРБ получава 43,2%, а БСП - 31,4%. ДПС събира 11,1%, "България без цензура" - 7,3%, а Реформаторският блок - 7,1%, сочи проучване на агенция "Сова Харис" по поръчка на БГНЕС.

Според данните, заявяващите, че със сигурност ще гласуват и вече са решили за кого, са малко над 50% от избирателите. Онези, които на открит въпрос отговарят, че ще гласуват и посочват конкретен избор, са 58%.

В абсолютни числа това представлява между 3,3 и 3,4 млн. гласа. Трябва да поясним, че тази хипотеза издигаме на базата на наша експертна оценка, според която гласоподавателите в страната са около 5,8 млн. души, се казва в анализа на Васил Тончев от "Сова Харис".

Допълнителен стимул за повишаване на избирателната активност вероятно ще се окаже и възможността за използването на преференции. Близо 30% от гласоподавателите твърдят, че ще се възползват от това право. Много е вероятно вътрешните битки в партиите, на които станахме свидетели при подреждането на листите, да се окажат напразни, смята Тончев.

Засега на Патриотичния фронт и на АБВ не им достигат по около 20-30 хил. гласа, за да може някой от тях да стане депутат. Останалите участници в изборната надпревара са далече от необходимия минимум, подчертава още социологът.

Виж още: От 1 до 25 - кой къде е в бюлетината за вота