Докато по цял свят изразяват съчувствие към ЛГБТ общността заради трагедията в Орландо, българският патриарх излезе с обръщение относно гей парада на 18 юни, събота, когато православните християни отбелязват Задушница

В централната част на столицата ни отново ще станем свидетели на открита, натрапвана пропаганда и публична демонстрация на хомосексуализма като начин на живот, се казва в обръщение на патриарх Неофит по повод деветото издание на столичния гей парад.

"София прайд" тази година съвпада с Черешова задушница, когато православните християни възпоменават паметта на своите починали близки и отправят молитви за упокоение на душите им, напомня главата на Българската правословна църква.

Ето какво още се казва в официалното му изявление:

"Живеем във времена, когато нравствените ценности, които векове наред са били верен ориентир за хората, крепило на морала и спойка за обществото, лекомислено и целенасочено се подлагат на подмяна и отхвърляне, а казано е: "Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто - зло, тъмнината считат за светлина, и светлината - за тъмнина!" (Ис. 5:20).

От Бога, Който е сътворил човека като мъж и жена (Бит. 1:28) е даден и вложен нравствен закон: мъжът и жената да се свързват в свещения и благословен съюз на брака, мъжкото и женското начало да се съединяват и в това общение и единение в любовта да възрастват към съвършенство.

Този модел на човешки взаимоотношения е фундаментален, а

пренебрегването му води към духовна смърт -

както за отделния човек като личност, така и за семейството и обществото.

Провъзгласяването на греха за норма и на пагубното - за добро, не е нещо ново за човечеството.

В историята се наблюдават трагични повторения: във време на морална криза и упадък народите биват обхващани от користолюбие и греховни страсти, които изместват традиционните нравствени ценности и идеали, поразяват като с метастази здравето на обществото и неизбежно водят цивилизацията към нейния упадък.

Съвременното общество, откъснало се от християнските си корени,

в стремежа си да бъде толерантно и хуманно,

подменя разбирането за основни ценности като любов и свобода и нарича хомосексуализма с нравствено-неутрални изрази като "сексуално малцинство" или "различна сексуална ориентация".

Но да обичаш човека, да го цениш и уважаваш, не означава да бъдеш равнодушен към това по какъв път върви той: истинен или лъжовен, път към спасение или към погибел, към живот или смърт.

Като се отнасяме с пастирска загриженост, отговорност и любов към хората с хомосексуални наклонности, както към всички чеда на Българската православна църква и целия български народ,

решително се противопоставяме на опитите

да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество, като повод за гордост и пример за подражание.

Отправяме сърдечна молитва към всеблагия Бог, Който не иска смъртта на грешника, но да се отвърне от пътя си и да бъде жив (Йез. 33:11), да даде покаяние и вразумление на всички, да им прости съгрешенията и да ги спаси по Своята велика милост и човеколюбие. Амин!"

Тази година шествие и контрашествие ще се засекат по маршрутите си, като от общината обявиха, че ще направят всичко необходимо, за да няма сблъсъци, съобщава Би Ти Ви.

"Ние живеем в светска и правова държава. "София Прайд" е събитие, което показва, че България се развива в посока на европейските ценности", коментира пред камерата една от организаторките.

Тя заяви, че нашата страна защитава едва 24% от правата на хомосексуалните хора - не се признават семействата им, няма достатъчна защита от хомофобски престъпления и домашно насилие.

На различно мнение обаче е Петя Георгиева, която е сред организаторите на шествието "Да запазим децата от разврата". Конституцията не нарушава правата на гей обществото... законодателството им дава право на завещание, обясни тя пред Би Ти Ви. 

Михаела Джоргова от асоциация "Общество и ценности" отбеляза, от своя страна, отбеляза, че даже в общества, които отдавна са приели хомосексуалността за норма, това не е помогнало по никакъв начин на ЛГБТ хората да се чувстват по-добре.

Софийският гейпарад се провежда седмица след като в американския град Орландо, щата Флорида мъж от афганистански произход простреля смъртоносно 49 души и рани над 50 в нощния гейклуб "Пулс". Трагедията предизвика вълна от съчувствие и съпричастие с ЛГБТ общността по цял свят.

Виж още: Принц Уилям на официална корица в гей списание

В дните след най-смъртоносния подобен инцидент в САЩ стана известно, че Омар Матийн е посещавал заведението и преди, като клиент. Затова като основна причина за престъплението вече се сочи неговият предполагаем (латентен) хомосексуализъм, с който той не желаел да се примири.

Лондонският в. "Метро" излиза на 14 юни 2016 г. с огромна снимка от бдението в памет на жертвите от гейклуба в Орландо и оцветява главата си в цветовете на дъгата, символизиращи ЛГБТ общността. Заглавието гласи: "С теб сме, Орландо"