Той обвини ГЕРБ в липса на каквато и да е коалиционна култура

Наистина ГЕРБ показа липса на каквато и да е коалиционна култура. Не се прави така. Когато искаш да имаш нещо здраво, инвестираш в здравината на коалицията с всяко действие. Това заяви лидерът на АБВ и президент на Република България (2002-2011 г.) Георги Първанов като коментар за отношенията между двете партии в интервю за в. "24 часа".

Отношенията с ГЕРБ - замразени

"Ще дойде време, в което ще усетят липсата на нашата подкрепа. Затова приемам за замразено и недействащо партньорското споразумение между АБВ и ГЕРБ. Оттук нататък можем да подкрепяме отделни действия на коалицията, но ще го правим не заради споразумението, а след конкретна оценка дали този закон или управленско действие е добро", заяви Първанов.

Той бе категоричен, че ако коалицията отиде твърде далеч в неизпълнението на ангажиментите или започне да прилича на първия кабинет на Борисов АБВ ще излезе категорично като радикална опозиция.

В кого е вината за спорното гласуване

По въпроса със спорното гласуване на АБВ, което доведе и до подадената впоследствие оставка на лидера на АБВ, той заяви, че не иска да посочва отделни личности и че вината за самото гласуване е на по-широк кръг.

"Твърдението е, че убеждаването е станало в почивката, в 12 без 5, и не е имало време за телефонен разговор. Тяхната подкрепа и поведението на ГЕРБ предизвикаха реакцията ми", заяви Първанов.

"Бях неприятно изненадан и гневен. Ако аз бях имал друга нагласа, нима щях да убедя Националният съвет да вземе 100% категорична позиция против, нима щях да изляза на пресконференция и да се обзаложа", коментира той.

Лидер в оставка или стар нов лидер

По въпроса със самата оставка Първанов коментира, че тя е окончателна, но не даде ясен отговор на въпроса дали ще се кандидатира отново за лидерския пост.

"Нека да видя номинациите и посланията. Ако участвам, то ще е в името на една радикална платформа. Искам хората да избират политики, а не да гласуват "за" Първанов или друг от колегите", каза лидерът в оставка и допълни, че смисълът на тази вътрешна изборна кампания е не само да се лансират идеи, но и да се утвърдят нови силни лица.

Първанов посочи още, че в партията има фигури, които биха могли да бъдат водещи и ако такъв човек бъде избран, той ще застане до него и ще му помага. Според него, АБВ държи на лявата си идентичност в националната политика, с нещата които прави в правителството и парламента.

Лидерът в оставка на АБВ направи разлика между "Позитано" и БСП. "Продължавам да контактувам и то по тяхна инициатива с общинските лидери, действащи и кандидат-кметове на БСП", уточни Първанов.