Радан Кънев за оставката: Пада ми голямо гайле от душата

Лидерът на АБВ Георги Първанов оцени гласуването на депутатите от парламентарната група в подкрепа на ратификацията на договора с 4 международни банки за тегленето на 8 млрд. евро дълг като сериозна политическа грешка. В сутрешния блок на Нова телевизия той обяви, че възнамерява да подаде оставката си като лидер на АБВ.

"Като израз на достойнство"

"Като израз на достойнство от моя страна, ще поставя своята оставка пред Националния съвет и пред Конференцията на първото заседание", заяви Първанов. Той вече е съобщил на съпартийците си за решението да подаде оставка.

"Не се приема ентусиазирано. Но при мен решението не подлежи на коментар", коментира той.

"Има промяна в позицията на АБВ, искам да се извиня на избирателите", каза лидерът на АБВ.

"Парламентарната ни група, може би заради липса на добра комуникация между нас, е решила в 12 без пет, да повярва на думите на министър Горанов за редуцирането на 2 милиарда от дълга и да го подкрепи. Това е станало въпреки мен. Оценявам това гласуване на парламентарната ни група като сериозна политическа грешка", заяви той.

"Редуциране няма да има"

"Редуциране на дълга няма да има. Ще се теглят 16 млрд. и нито цент по-малко. Това обещание беше дадено, само за да създаде алиби три парламентарни групи да подкрепят този законопроект", убеден е Първанов.

По думите му парламентарната група все пак остава единна. Той отхвърли информациите депутати да са били заплашвани с изключване от партията. Според него ситуацията е много сериозна и по-значимо гласуване, по-голямо изпитание за всички политически партии няма да има тази година.

Оставка на Калфин няма да има засега

"Позицията на Ивайло Калфин по свое му е морална. Той е прав в това, че ако АБВ е против този заем, той не би могъл да бъде част от един такъв кабинет", допълни лидерът на АБВ.

Първанов заяви, че е крайна мярка да поиска Ивайло Калфин да напусне поста си в кабинета, но ако не може да се справи с работата си, не е изключено.

"Познавам как работи ГЕРБ, нямам никакво съмнение, че са предвидени толкова средства, за да бъдат изтеглени толкова. Иначе щяха да бъдат свити. Самата сума е достатъчно плашеща, тя е без прецедент в новата българска история", допълни той.

Малко след това стана ясно, че и цялото ръководство на АБВ ще последва лидера Георги Първанов и ще подаде оставка пред Националната конференция на партията през април.

Радан Кънев за оставката

Научавайки за заявената от Първанов оставка, лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев коментира, че това е най-добрата новина за деня. 

Оставката на Георги Първанов е най-добрата новина за деня. Пада ми голямо гайле от душата. Работата ми с Първанов беше голям компромис, заяви той пред Би Ти Ви.

С групата на АБВ работим много добре, просто работата ми с Георги Първанов бе голям компромис от моя страна. Знаете ли колко много ми е било трудно да обяснявам на хората, след като ме питат: "Радане, какво правиш с Гоце?", оплака се Кънев.

Той разказа колко трудно му е било да отговаря на подобни въпроси на свои съпартийци и поддръжници. Кънев обаче няма оплаквания за отношенията си с дясната ръка на Първанов Ивайло Калфин и другите хора от парламентарната група на АБВ.