Областите Смолян и Кърджали и общините Ивайловград, Лъки, Батак, Сърница, Велинград, Хасково, Гълъбово остават в бедствено положение

Без електрозахранване към 12 часа снощи са били 538 населени места, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от БНР. Според тях най-сериозна е обстановката в района на Смолян, Кърджали и Хасково.

Пътищата Асеновград - Чепеларе - Рудозем, Средногорци - Мадан и Кърджали - Ардино - молян са отворени за движение от снощи.

Все още без достъп са много населени места в Смолянско и Кърджалийско

Пети ден четири общини в Смолянска област осъмнаха без ток. С прекъснато електрозахранване са още общините Мадан, Рудозем, Неделино, Баните и 13 селища от община Смолян.

Днес към високопланинското село Мугла ще бъде изпратен ратрак, за да пробие пътя. Работата по разчистването се затруднява, тъй като трябва да се отстранят падналите дървета, за да може да мине техниката.

С намерение сме днес да пробием до община Неделино откъм Ардино и откъм Златоград

"В община Баните вече се стига до Давидково. Амбицията ни е днес да достигнем до Загражден - най-отдалеченото село по републиканската пътна мрежа. Надявам се електрозахранването в Мадан до няколко часа да бъде възстановено. Нашето желание е да прехвърлим захранването и към Рудозем и да захраним подстанция Рудозем, така че днес всички общински центрове да имат електрозахранване. Снощи на заседанието на щаба получихме списък от ЕРП-то за населените места, които по-дълго време нямат ток, който ще предоставим на медиите. Ще гледаме приоритетно да пробием пътищата до тези населени места, за да можем да доставим продукти от първа необходимост", каза областният управител на Смолян Недялко Славов.

Остават затворени за почистване проходите Превала и Печинско

където има множество паднали дървета. Проходът Рожен е проходим при зимни условия и е без ограничения.

За преминаването през Пампорово е въведено ограничение всички леки моторни превозни средства да се движат с вериги.

Обстановката в област Пазарджик се нормализира, заяви за "Хоризонт" началникът на кризисния щаб комисар Иван Панайотов. 17 населени места във високородопската част остават без електричество.

Кризисните щабове се събират след около два часа, за да решат дали да бъде отменено бедственото положение във Велинград, Ракитово, Сърница, Батак и Брацигово.