Севда Димитрова представя любопитни подробности за емблематичното ястие и неговите разновидности, а от Kulinaria.bg заехме една рецепта за домашна паеля с морски дарове и пилешко

Паелята е може би най-известното испанско ястие, перлата на испанската кухня. Приготвя се на основата на два сорта ориз: "Бомба" и "Каласпара", които имат специфични характеристки - способността да абсорбират вода, без да се разкашкват, и устойчивостта на разрушаване по време на готвене, като се запазват всички вкусове и аромати.

В Испания първоначално оризът не се отглеждал в големи количества до пристигането на арабите, който започват търговията с шафран - една от основните състваки на паелята. И до днес в арабския свят витае митът, че думата "паеля" идва от арабската "бакия", която означава остатъци.

Виж още: Успехът и мечтите на първата вегетарианка мастършеф

Първите писмени свидетелства за съществуването на това ястие датират от XVIII век, в района на езерото Албуфера, Валенсия. Именно paella valenciana (паеля "Валенциана") е най-разпространената и до днес. Основните съставки за нея са: пилешко и заешко месо, зелен боб, бакла, лук, домати, ориз и шафран.

В зависимост от региона могат да бъдат добавени още артишок, патешко месо, червен пипер, охлюви. Други видове паеля са:

- паеля "Маринера", която се приготвя с риба или морски дарове,

- паеля "Демонтаня", известна също като "планинска паеля", която се приготвя със заешко месо, пиле, бутифара (вид испанска наденичка), ребра и гъби,

- паеля "Мар и Монтаня" (Море и планина), която е съчетание на риба и месо,

- паеля "Микста", която е съчетание на различни видове меса, зеленчуци, риба и понякога чоризо, според вижданията на готвача.

Рядко се среща вегетарианска паеля ("паеля де вердурас" - паеля "Вегетариана").

Освен задължителния шафран, за паелята се използват подправки като червен пипер, розмарин и карамфил.

Виж още: Рецепта за лаврак в сол с паеля с морски дарове от Kulinaria.bg

При приготвянето й оризът се нуждае от правилния източник на топлина и съд. Ако се готви на огън, паелята придобива естествено опушен аромат. Другият начин е съдът да бъде поставен върху апарат, който наподобва газов котлон, с концентрични кръгове, които разпределят топлината равномерно по целия съд.

Съдът, в който се приготвя паелята, е другият важен компонент. Традиционно това е вид широк плитък тиган с голяма площ, с две или повече малки дръжки според неговата големина, изработен от желязо или чугун. Това съотношение между размер, форма и материал поддържа подходящото съотношение за изпаряване на течността (бульона) и равномерно готвене на ориза.

Размерът на съда варира в зависимост от това дали паелята се приготвя за един човек или за повече порции. Когато е готово, ястието се сервира на масата директно със съда, в който е приготвено.

Във Валенсия оризът се слага, когато бульонът заври. В областите Аликанте и Мурсия запържват ориза, заедно с другите продукти, за да се образува филм около зрънцето - по този начин оризът не се слепва и трудно бива преварен.

В провинция Аликанте "паеля" се нарича както ястието, така и съдът, където се приготвя, докато в останалата част на Испания наричат съда за паеля "паелера".

Виж още: Рецепта за паеля с ориз "Басмати" и морски дарове от Kulinaria.bg

Как да си приготвим домашна паеля с пиле и морски дарове? Според рецептата в Kulinaria.bg за една порция са ни необходими 50 г ориз, по 10 г лук, моркови, чушки и грах, 200 г морски дарове и 100 г пилешко месо плюс чесън, зехтин, шафран и магданоз.

Начин на приготвяне:

Сваряваме ориза в съотношение 2:1 в полза на водата. Запичаме пилето. Задушаваме зеленчуците.      Морските дарове също се готвят отделно за съвсем малко.

Събираме всички компоненти на паелята в удобен за запичане съд, добавяме около 150 мл бульон, шафран, сол и пипер на вкус. Оставяме да заври на котлона и след това запичаме в нагрята на 200 градуса фурна.

Готовото ястие декорираме с нарязан магданоз и добавяме малко зехтин или масло за допълнителен аромат.

Източник: foodpanda / автор: Севда Димитрова, победител в "МастърШеф 2"; Kulinaria.bg