Кадър от пистата за нощно каране в наш зимен курорт донесе на Ясен Георгиев първото място при аматьорите в категория "Туризъм" от тазгодишното издание на Sony World Photography Awards

Първенците според журито в аматьорските (Open) и младежките категории са избрани между повече от 96 хил. кандидатури. За първи път бяха отличени и най-добрите снимки, правени с мобилни телефони, но там лауреатите станаха известни след онлайн гласуване.

Постигнатото от тези 14 победители е изключително не само заради конкуренцията, а и поради факта, че повечето не се занимават с това професионално, а са просто хора, които обичат фотографията, обясняват организаторите.

Печелившите кадри ще бъдат показани на изложба в лондонската "Съмърсет хаус" от 24 април до 10 май - ден след като измежду тях бъдат определени и двамата фотографи на годината,  които получават и 5000 долара парична награда.

Освен отличената снимка от Боровец, дело на Ясен Георгиев, сред финалистите имаше още една българска фотография - на Искра Първанова в категорията Low Light (Слабо осветление), също в т.нар. "Отворено състезание".

На нейния кадър, заснет отвисоко, е подлезът на НДК с входа към метростанцията, който контрастира на тъмнината в околното пространство.

Iskra Parvanova, Bulgaria, Shortlist, Low Light, Open Competition, 2015 Sony World Photography Awards