Тримата победители от новата категория в световния фотоконкурс на "Сони"

Международният фотоконкурс на "Сони" за първи път излъчи най-добрата снимка с мобилен телефон измежду над 10 хил. подадени заявки. Челната тройка беше определена с гласуване на публиката в сайта на Световната фотографска организация WorldPhoto.org.

На първото място беше класирана снимката с най-много харесвания във "Фейсбук". Близо 7000 гласа донесоха победата на Тури "Салваторе" Калафато (Италия).

Той заснел печелившия кадър през юли 2014 в Сицилия, докато работел по документалния си проект "Един ден на плажа". Още негови фотографии могат да се видят в "Инстаграм" профила му.

Подобни сцени не са необичайни, защото хората прекарват на плажа по цял ден, дори спят и се хранят там, обяснява авторът.

Второто място е за унгареца Янош М. Шмит със снимка от жп гара в Будапеща по залез слънце.

Janos M Schmidt, 2nd Place, Hungary, Mobile Phone Award, 2015 Sony World Photography Awards

В центъра на кадъра е мъж, който разглежда разписанието на опустелия перон точно след отпътуването на влака, с който футболни фенове заминали да гледат мача на унгарските национали с Румъния в Букурещ.

Светлината от залязващото слънце осветява пушека от бомбичките, хвърлени от запалянковците.

Виж още: Отново българска снимка с награда в световен фотоконкурс

С третата награда в конкурса за снимки с мобилен телефон е удостоена черно-бяла фотография, направена от Ако Салеми (Иран), на която дете и козле "сблъскват рогцата си".

Ako Salemi, 3rd Place, Iran, Mobile Phone Award, 2015 Sony World Photography Awards