След като президентът изрази притесненията си по казуса, а служебния премиер определи първоначалното решение на министерството на околната среда и водите като "не окончателно", сега то бе отменено

След обществения отзвук министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Ирина Костова заяви, че още днес ще бъде отменено решението да не се прави екологична оценка на проекта за управление на Национален парк "Пирин", съобщи БНР.

По-рано днес президентът Румен Радев изрази мнението си, че решението за парк "Пирин" на МОСВ е взето прибързано.

"Считам, че решението на МОСВ да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014-2023, е прибързано. Това е обществено значим въпрос. В тази връзка проведох разговор с министър Костова и премиера Огнян Герджиков да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес", написа Радев в социалните мрежи по повод казуса с решението на служебното правителство за управлението на Национален парк "Пирин"

По темата също се изказа и премиерът Огнян Герджиков. По негови думи решението на служебния екоминистър Ирина Костова да даде зелена светлина за управление на парк "Пирин", което предвижда застрояване на парка, не е окончателно. 

"Това е един проектоплан. Той подлежи на внасяне във Висшия експертен екологичен съвет, в него се поканват всички заинтересовани лица, включително екологичните организации, които могат да си представят своите възражения. Всичко това подлежи на дебатиране. След което ще се излезе с окончателен проект за план, който да се внесе в Министерския съвет за одобрение. Ние сме в една процедура и законът е спазен без никакви отклонения от него. Много е рано да се говори за нещо нередно, след като всичко е в още един процес", заяви Герджиков. 

"Екозащитниците са много силни в протестите. Толкова са активни на моменти, че събуждат подозрение в чистотата на техните помисли. Би трябвало да си дават сметка, че в развитие държави като Австрия, Швейцария, Италия, Франция има стотици влекове и лифтове, а у нас не се позволява още един лифт на Банско, където има великолепни условия за ски туризъм. Ние изоставаме от Европа в това отношение, коментира още служебният премиер.

Темата избухна в общественото пространство навръх националния празник Трети март, когато излезе съобщение до медиите, че служебното правителство е взело решение, че няма нужда от екологична оценка за проекта за нов план за управление на националния парк, тъй като "няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве". 

Проектопланът също позволява строителство върху 12,5 пъти по-голяма площ от досегашната и сечи в горите върху 60% от площта на парка, алармираха тогава еколозите.

За днес е организиран и протест пред сградата на Министерство на околната среда и водите от 18 часа.

Източник: БНР