Виктор, от дуета със Стоян Михалев, става заместник на културния министър Мартин Иванов, а Йордан Йовчев се връща в спортното ведомство. Виж кои са и останалите имена на зам.-министри в служебния кабинет, потвърдени във вторник и четвъртък

С третата порция назначения на зам.-министри от служебния премиер Георги Близнашки бяха попълнени екипите в шест министерства.

Виж още: Кои са първите зам.-министри в служебния кабинет

Владимир Дончев се издига в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), където е дългогодишен служител, преминал през различни длъжности до шефския пост в дирекция "Води". Той е завършил хидробиология в СУ "Св. Климент Охридски" и има редица специализации по екология и управление на крайбрежни зони и речни басейни. От 2008 г. насам е главен експертен сътрудник в парламентарната комисия по околната среда и водите.

Във ведомството като зам.-министър постъпи на работа и досегашният заместник-кмет на Община Бургас Атанаска Николова, инженер еколог и инженер по биотехнология от Техническия университет в София, с над 20-годишен опит в опазването на околната среда и устойчивото развитие.

Д-р Любомир Бакаливанов, досега зам.-директор по лечебно-диагностичната дейност на Националната кардиологична болница, отива в Министерството на здравеопазването. Новият зам.-министър е колега на шефа си - медицинската му специалност е "Анестезиология и интензивно лечение".

Досегашният зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров, завършил право в УНСС, се връща на поста десетина дни след като кабинетът "Орешарски" сдаде властта на служебното правителство.

Бранимир Ботев също запазва мястото си в Министерството на икономиката и енергетиката, където досега му беше поверено да отговаря за туризма.

За зам.-министър там е назначен и енергийният експерт Антон Павлов, главен енергетик и ръководител "Енергийно управление" на "Лукойл България". Магистър по финанси от УНСС и инженер със специалност "Автоматика и електроника" от Техническия университет в София, той е работил дълги години в "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ - България", НЕК, Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси и Комитета по енергетика.

Два дни по-рано като зам.-министър там се завърна и Ирена Младенова, заемала този пост в предишното служебно правителство. Част от икономическия екип на президента Росен Плевнелиев, тя е завършила Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", където е асистент от 2010 г.

Зам.-министри на културата стават режисьорът Боил Банов, директор на Драматично-кукления театър "Иван Димов" в Хасково, и музикантът Виктор Стоянов, магистър по философия от СУ "Св. Климент Охридски" и популярен от дуета си със Стоян Михалев. С дебютния си сингъл "Откакто ти" те са печелили наградата на музикалната телевизия ММ за попхит на 1999 г. Сред авторските му песни е и "Остани с мен" (1998) по текст на Ивайло Вълчев.

Третият заместник на Румяна Коларова в Министерството на образованието и науката е проф. Валери Младенов, зам.-ректор на Техническия университет в София. Преди него назначения в просветното ведомство получиха началникът на Регионалния инспекторат по образованието на София-град Ваня Кастрева и проф. Николай Денков, ръководител на катедрата по инженерна химия в Химическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Екипа на министъра на труда и социалната политика попълниха две дами. Румяна Георгиева е завършила "Икономика и управление на промишлеността" в УНСС и до момента е била парламентарен секретар на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Спаска Петрова е ръководител на проекти към сдружение "Нов път", бакалавър по предучилищна педагогика от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и магистър по публична администрация от СУ "Св. Климент Охридски".

Двамата заместници на новия правосъден министър (и вицепремиер) Христо Иванов са съдията в Софийския районен съд Петко Петков и Марин Вачевски, магистър по икономика от Стопанската академия "Акад. Димитър Ценов" в Свищов, който от 1981-ва до пенсионирането си миналата година е работил на различни длъжности в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в министерството.

Един от най-изтъкнатите български спортисти - гимнастикът Йордан Йовчев, се връща в Министерството на младежта и спорта. Другият заместник на служебния министър Евгения Раданова е Калин Каменов, който допреди година ръководеше Държавната агенция за закрила на детето.