На референдума са гласували 3 487 428 души при необходими за валидност 3 500 585

Едва около 13 хил. гласа не достигат, за да бъде референдумът задължителен, сочат официалните данни на ЦИК от гласуването след 100% обработени протоколи. 

На референдума са гласували 3 487 428 души. Законовото изискване е в допитването да са участвали повече от гласувалите на последните парламентарни избори. Това са 3 500 585. 

Участвалите в националния референдум с огромно мнозинство подкрепиха въвеждането на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство, въвеждане на задължително гласуване и намаляване на партийната субсидия. Това означава, че въпросите влизат за обсъждане в Народното събрание.

На въпроса за мажоритарния избор на народни представители в два тура с абсолютно мнозинство с "да" са отговорили 71,94%. "Не" са отговорили 16,06%.

На въпроса за въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите "да" са отговорили 61,89%, "не" - 25,96%.

На въпроса за намаляване на субсидията за партиите на 1 лева за всеки глас утвърдително са отговорили 72,16% срещу 15,02%, отговорили с "не".

Там депутатите трябва да дебатират по темите от народното допитване. Досега и двата предишни референдума от най-новата ни история имаха точно такава съдба, но никой не беше толкова близо до успеха.

Големият въпрос сега е какви позиции ще заемат различните политически сили и как като цяло партиите ще реагират на референдума.

Източник: БНР