Информацията на МВР към 20 ч. във вторник, 3 февруари

Оперативната обстановка в страната постепенно се нормализира. Регистрирано е рязко намаляване на подадените сигнали от жителите на засегнатите населени места.

Бедственото положение е отменено в община Долни Чифлик и градовете Стражица и Девин, но все още е в сила за общините Дългопол, Аврен, Тополовград, Болярово и Бургас.

И тази нощ пожарникари и спасители извършват непрекъснато наблюдение

на критичните точки по поречието на реките, както и на съответните язовири и хидротехнически съоръжения, а полицейски екипи продължават да пазят имуществото на хората от евакуираните селища.

Виж още: Половин България е засегната от наводненията

Създадена е нужната организация при необходимост да бъдат превантивно изведени жителите и на други населени места в бедстващите общини. Към 20 ч. няма данни за застрашени хора.

Област Добрич

Продължава контролираното изпускане на язовир Одринци с дебит от 5 куб.м/сек. Все още жителите на селата Одринци и Долина са изведени от населените места. Веднага след като се получат категорични данни, че няма опасност за техния живот, ще могат да се завърнат по домовете си.

Област Варна

Варненските пожарникари продължават да участват в локализирането и ликвидирането на 12  произшествия - отводнявания и отстраняване на паднали дървета.

Язовирите Цонево и Камчия преливат съответно със 122 и 51 куб.м/с, а нивото на язовир Тича, който разполага с 3 млн. куб. м свободен обем, се е повишило с 2 см за последния час.

При обособения пункт за наблюдение, намиращ се на моста към село Дъбравино, е регистриран 5 см спад в нивото на река Камчия. Очаква се повишение на нивото на реката при местността Пода.

Хората, които бяха евакуирани вчера, са допуснати до домовете си, за да вземат допълнителни лични вещи и да осигурят храна за животните си.

Област Бургас

Няма затворени пътища на територията на областта. Преливат язовирите Ясна Поляна и Ново Паничарево. Няма данни за бедстващи хора.

Област Ямбол

Със заповед на кмета на община Болярово е приведен в изпълнение планът за защита при наводнения за територията на с. Попово. Нивото на реката, преминаваща през населеното място, не се покачва. Няма бедстващи хора.

Планът за защита при бедствия действа и в град Елхово. Нивото на река Тунджа е над червения праг за тревога, но към вторник вечерта няма данни за наводнени сгради и не е необходима евакуация на населението.

Въведено е ограничение за движение на леки автомобили по пътя от Елхово за село Изгрев, като се използва обходен маршрут през с. Коневец. Нивото на река Тунджа при град Ямбол е 457 см при критично ниво 560 см., а при Елхово - 408 см при критично ниво 395 см.