Близо 600 души вече са напуснали селата Величково, Гроздьово, Цонево и Дъбравино, като според шефа на ГДПБЗН толкова добре синхронизирана организация за извеждане на хора от домовете им се прави за първи път у нас

В съобщението, разпространено от правителствената пресслужба, се казва:

"По информация от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на вътрешните работи (МВР) и местните власти във Варна има риск от образуване на приливна вълна от язовир Камчия към язовир Цонево вследствие на обилните валежи в Североизточна България и рязкото повишаване на нивото на реките в областта.

Застрашени са населените места по поречието на река Луда Камчия,

основно в общините Аврен и Дългопол

Призовавам всички жители на населените места по поречието на реката да имат готовност да се евакуират с цел запазване на сигурността на техния живот. 

Създаваме организация, съвместно с местните власти, за опазване на имуществото на гражданите, както и тяхната сигурност. Създадена е организация над 600 човека да бъдатвременно изведени от селата Величково, Гроздьово, Цонево и Дъбравино. Те ще бъдат

временно изведени и настанени на сигурни места

Разпоредил съм и към Варна пътуват министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и началникът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов."

Министър-председателят Бойко Борисов е в непрекъсната връзка с министрите и представителите на местната власт в засегнатите райони, допълват от "Дондуков" 1.

Виж още: Вятърът и дъждовете докараха нови бедствия; лошото време в страната взе поне 5 жертви

Към 17,10 ч. временното извеждане на жителите от селата Величково, Гроздьово и Дъбравино е приключило, съобщиха по-късно от МВР. Засегнатите от наводнението населени места са

отцепени от полицейски екипи,

а в района са разположени групи за наблюдение на критичните участъци. Пожарникари и спасители са в готовност да окажат помощ на жителите от засегнатите селища.

Евакуираните хора са настанени в училища в град Дългопол, където им е осигурена храна и вода. Предприето е дежурство на полицейски екипи с цел опазване на имуществото на пострадалите.

Възможно е евентуалната приливна вълна

да залее част от жп линията Карнобат-Варна и част от пътя Варна-Бургас

Вътрешното министерство приканва хората от засегнатите населени места да изпълняват указанията на униформените служители и да не предприемат действия, които застрашават живота им.

Виж още: Прогноза: Малък Сечко се развихря с наводнения

Варненският кмет Иван Портних също отчете превантивните мерки, взети заради опасността от приливна вълна по поречието на Камчия. Обстановката на територията на община Варна е спокойна, увери градоначалникът.

Над 440 души са евакуирани от селата Величково, Дъбравино, Гроздево и Цонево - в общините Долни чифлик, Аврен и Дългопол, съобщи областният управител Стоян Пасев. 

Язовир "Цонево" прелива с 20 куб. метра в секунда,

но е възможно водата да стигне и до 100 кубика в секунда, предупредиха специалистите.

Евакуираните са настанени при роднини или в детски градини и училища, осигурена им е храна, вода и завивки. Животните от стопанските дворове също са изведени.

Комисар Николай Николов посочи, че толкова добре синхронизирана организация за извеждане на хора от домовете им се прави за първи път в България.

Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води, съобщиха от МОСВ. Поради продължаващите спорадични валежи, повишената почвена влага и намалената ретензионна способност на водохранилищата,

са възможни внезапни локални разливи

През последното денонощие заради продължителните валежи се разляха реките Батова, Провадийска (при гара Синдел), река Камчия (при с. Гроздьово), а също така Айтоска, Факийска, Харманлийска, Черна и Бяла, а при гр. Смолян, река Струмешница, сочи информацията на екоминистерството.

Утре до обяд валежите ще започнат да спират от запад на изток. Очаква се да започне оттичане на реките в цялата страна, с повишение на нивата към устията им.