Паметникът трябва да бъде свален до няколко седмици, пластиките от него отиват в двора на Националния исторически музей, а протестиращи готвят нова акция срещу демонтирането

Въпреки протестите от миналата и по-миналата седмица, кранове започнаха демонтирането на паметника "1300 години България" пред НДК.

36 години след откриването на монумента започна неговото демонтиране, като първи ще бъдат свалени 7-метровите пластики.

Така "Цар Симеон и книжовниците", олицетворяващи Златния век на България, "Пиета" - образът на скърбяща майка, като израз на почитта към падналите за България и "Съзидателят" - символ на обикновения работник, отиват в двора на Националния исторически музей.

Столичната община още преди месеци реши, че монументът е опасен и трябва да бъде премахнат. Заради това от съюзите на българските художници и на архитектите в България организират пореден протест в защита на монумента.

Протестиращите отново имат готовност да блокират част от кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий".

Общината обаче е категорична, че паметникът ще бъде свален до няколко седмици, а на негово място ще бъде възстановен войнишкият паметник на Първи и Шести пехотен полк.

Миналата седмица десетки граждани се събраха на протест за запазване на монумента.

Защитниците на творбата на професор Валентин Старчев изразиха несъгласието си с решението на Столичната община да събори монумента, според тях "произведение на изкуството", което си струва да бъде запазено.

За кратко те блокираха кръстовището между булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий".

"Паметник "1300 години България" е символ на силата на България и ние всички искаме този символ да бъде съхранен и увековечен!", се казва в събитието за протеста във "Фейсбук".

Художникът акад. Светлин Русев също излезе с писмо в защита на паметника пред НДК и заедно с други подръжници ще блокира кръстовище в центъра на София. 

"Чисто духовно убийство! Нещо, което е изградено, нещо, което е национална памет, нещо, което носи историческа и художествена стойност, да бъде ликвидирано", коментира Русев.

Това не е първият протест в подкрепа на рушащия се паметник. Преди седмица 50 души се събраха срещу демонтирането на "1300 години България".

Въпреки че подадоха жалба срещу решението на общината, то беше отхвърлено и до няколко седмици паметникът ще бъде демонтиран.

Източник: Нова телевизия