Защо у нас борим катастрофите със суеверия и молитви?

Оцелелите в пътни инциденти често дават курбан - езически обичай, който днес се практикува и на големи християнски празници с участието на Божи служители.

След зачестилите катастрофи със смъртни случаи в община Нова Загора също прибегнаха до суеверие, за да развалят "злата поличба" - кметът Николай Грозев разпореди главните пътища в Новозагорско да бъдат поръсени с 50 кг захар.

Само за една седмица около Нова Загора станаха няколко тежки катастрофи, припомнят от общината: на магистрала "Тракия" загинаха двама полицаи, а петима души бяха ранени; на околовръстния път в близост до Стара Загора загинаха две млади новозагорчета и трето беше с опасност за живота.

В официалното съобщение се казва, че общинското ръководство предприема тази инициатива, като се основава на древно предание, според което злата прокоба ще бъде прогонена, ако пътищата се поръсят със захар.

По-късно в интервю за "Клуб Z" кметът на Нова Загора се позовава на препоръки от баба Ванга: "От такава гледна точка помолих домакинката на общината да купи 50 кг захар и всички пътища от Нова Загора към Твърдица, от Нова Загора към Русе, от Нова Загора към ТЕЦ2, към Раднево, към Стара Загора, към Сливен - всички ги поръсиха със захар. Ей така, поверие народно."

Според градоначалника пътищата в региона са добре поддържани, но ко хората нямат манталитета да спазват ограниченията и правилата за движение по пътищата, катастрофите е много трудно да се предотвратят.

Виж още: 272 души с ефективни присъди за катастрофи

Не е ясно как покупката на 50 кг захар ще бъде вписана в разходите на местната власт, но у нас дори най-високопоставените мъже в държавата разчитат по-висша сила да ни предпазва от трагедии и инциденти, които често се причиняват от човешката (не)намеса.

В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация присъстваха на молебен по случай 24 май в църквата "Св. Павел" в Рим, отслужен от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

След службата премиерът коментира, че молитвите ни са да няма повече бедствия и аварии, в които да загиват хора.

Източник: Bulevard.bg; ClubZ.bg