Силвия Трифонова ни разказва в текст и снимки за една живописна туристическа дестинация в Обединените арабски емирства

Областта Хата се намира в планините Хажар, част от емирство Дубай, Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Столицата й също е Хата, а в нея се намира и реновираното историческо селище със същото име. Селцето Хата е над 200 години, като навсякъде може да видите каменни къщи, пясък, кал, които

безмълвно разказват за отминалия живот в тях

За съжаление по-голямата част от къщите в старата част на историческото селище са разрушени, тъй като използваните строителни материали не са издържали теста на времето. Извършва се ремонт и селището е преместено на ново място, осигурено от шейха на Дубай.

Хата се намира на около 115 км източно от Дубай, много близо до границата с Оман. Климатът в Хата е много по-мек в сравнение с Дубай и поради тази причина

много жители на Дубай я посещават през почивните дни

Нашето пътуване от Дубай към Хата започна в една петъчна сутрин (почивните дни в ОАЕ са петък и събота). Пакетирахме малко багаж за двудневната екскурзия и скочихме на високопроходимия автомобил.

Пътуването ни не беше дълго, продължи по-малко от час по невероятни широки няколколентови магистрали, както почти навсякъде в ОАЕ. Пейзажът около нас се сменяше непрекъснато, като пътувахме предимно в пустинята.

По средата на пътя си достигнахме дюни с приказно червен пясък, а върху тях множество пясъчни бъгита пореха пясъка нагоре и надолу.

Скоро пристигнахме в Хата и посетихме историческото селище. Времето беше перфектно за декември - около 20 градуса по Целзий, най-прекрасното време да посетите Хата и Обединените арабски емирства.

Достигнахме и хотела ни - "Хата Форт Хотел", който е един невероятно зелен оазис. Навсякъде бяхме заобиколени от зелена трева, многобройни цветя, екзотични птици, както и специална градина с подправки.

Ако имате нужда да медитирате и да се освободите от стреса на големия град,

това е мястото за вас. В хотела може да се занимавате с много неща - яздене на камили, игра с пауните, да плувате в двата външни басейна и др.

Бунгалата са много чаровни, уютни и уникални. Всяко от тях има малка тераса, на която можете да пиете сутрешното си кафе и да се наслаждавате на невероятната гледка навън и песните на птиците.

А бихте могли и да се изкачите на близкия хълм и да поседнете за минута на дървената пейка с глава на животно. А в краката ви ще е магическата гледка към Хата.

Текст и фотография: Силвия Трифонова, www.facebook.com/sylvipcd