Страната, която председателства ЕС през първото полугодие на 2012-а, се слави не само с киното си...

С какво ви е известна Дания, която от 1 януари пое за половин година ротационното председателство на ЕС (EU2012.dk)?

С приказките на Ханс Кристиан Андерсен и статуята на Малката русалка в пристанището на Копенхаген? С екологичната си политика, отсъствието на корупция и статистическите данни, според които нейните жители са най-щастливите на планетата?

С новия си премиер Хеле Торнинг-Шмит - първата жена на този пост, при това социалдемократ - или с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен? С бирите "Туборг" и "Карлсберг" или с маслените бисквити в метални кутии и кюфтетата (фрикадели)?

Конструкторите "Лего" (LEGO) и увеселителните паркове "Леголанд" тръгват от датския град Билунд, който е най-посещаваната туристическа дестинация в страната след столицата Копенхаген. Такава атракция има и в Уиндзор, Англия, където през пролетта направиха макет възстановка на кралската сватба от фигурки "Лего".

Със сигурност сте слушали хитчетата на група "Аква" - с шеговитите им клипове към Barbie Girl, My Oh My, Doctor Jones - и знаете барабаниста на "Металика" Ларс Улрих. И вероятно сте информирани, че нощес в турнира "Хопман къп" първата ни ракета Цветана Пиронкова игра срещу номер 1 в женския тенис - датчанката Каролин Возняцки, родена в Одензе, но с полски произход...

Може би сте наясно също, че Гренландия - най-големият остров в света, е датска автономна територия, а "Егмонт" са датска медийна група, която присъства на българския книжен пазар с бестселърите "Хари Потър" и "Здрач" и комиксите с героите на "Дисни".

От официалния сайт на страната Denmark.dk ще узнаете, че датска е и най-добрата жилищна сграда в света за 2011 г.

А дали ви е известно, че прочутата сграда на операта в Сидни е дело на датския архитект Йорн Утсон?

Изминалата 2011-а определено беше и година на датското кино, което има силни традиции още от немите филми и звездата Аста Нилсен. За популяризирането му днес се грижи Датският филмов институт (DFI.dk).

На Европейските филмови награди през декември Дания отбеляза пълен триумф. "Меланхолия" на Ларс фон Триер бе избран за най-добър филм, а режисьор на годината стана Сузане Биер, чийто "В един по-добър свят" взе "Оскар" за чуждоезичен филм.

В допълнение актьорът Мадс Микелсен бе отличен заради приноса си към световното кино (последно го гледахме като Рошфор в "Тримата мускетари 3D").

От датски произход е и Николас Виндинг Рефн, който проби в Холивуд с "Живот на скорост" (Drive). Главната роля - на каскадьор и шофьор - изпълнява Райън Гослинг, а филмът бе оценен на фестивала в Кан с режисьорски приз за Рефн.

Ларс фон Триер - един от основателите на авангардното направление "Догма 95", - изглежда най-известния датски режисьор днес, с филми като "Порейки вълните", "Танцьорка в мрака", "Догвил", "Антихрист".

Подобни успехи имат други двама негови сънародници, чиито филми са печелили и "Оскар".

Габриел Аксел постига това с "Угощението на Бабет" (1987), който скорошната Киномания припомни в една прожекция за гастрономи.

"Пеле Завоевателят" побеждава при чуждоезичните филми през 1988 г., а режисьорът му Биле Аугуст по-късно екранизира още "Клетниците" и "Къщата на духовете".

Датска (но не детска!) е впрочем и най-новата кинопремиера у нас - в самия край на декември излезе 3D анимацията за възрастни "Ронал Варварина", пародия на "Конан Варварина" и още куп холивудски филми.