Най-мащабното гмуркане в ледените морски води на 1 януари е в холандския курорт Схевенинген

Този петък, 6 януари, е Йордановден (Богоявление) и отново десетки безразсъдни смелчаци, студоустойчиви моржове и умели плувци ще скочат в градските водни басейни, за да уловят Божия кръст.

Подобна традиция, но в първия ден на новата година, кара хиляди западноевропейци да се потопят в ледените морски води.

Холандците твърдят, че т.нар. nieuwjaarsduik е типичен техен обичай, който се практикува всеки януари от поне 25 хиляди души. Официалният туристически сайт Holland.com информира, че из цялата страна има над 60 места - на брега на езеро или край морето, където всеки може да се присъедини.

Инициативата датира от 1960-а, когато в местен клуб по плуване решили да започнат годината на чисто - с гмуркане в ледените морски води. Прочули се, когато ги спонсорирал голям производител на супи.

Най-мащабната проява от този сорт е на плажа в Схевенинген, морски курорт в района на Хага (ScheveningenBeach.com) - там се събират над 10 хиляди участници и немалко зяпачи.

Тази година смелчаците бяха насърчени от мекото време и наистина представляваха внушителна гледка. (Червените им шапки и ръкавици носеха марката на спонсорите, които са качили клипчета в официалния си канал - http://www.youtube.com/user/unoxnederland).

Температурата на морската вода била цели осем градуса - срещу едва четири миналата година.


Такива обичаи за Новата година има и в други европейски държави. В Рим например скачат от мост на река Тибър, която пресича италианската столица - и също твърдят, че това датира от половин век насам.

Там обаче се осмеляват да го правят едва неколцина, а наблюдатели предупреждават, че скоковете от височина 17 метра са опасни.

Още по-отдавнашна е традицията в лондонския Хайд парк: от 1864 г. насам, но в коледното утро, на 25 декември, ентусиасти се гмуркат в езерото Серпентайн.

Наричат състезанието "Купа Питър Пан", тъй като авторът на любимата детска книга Джеймс М.Бари бил негов патрон.

За участие се допускат само членове на клуба по плуване (SerpentineSwimmingClub.com), който има разрешение да ползва езерото всекидневно до 9,30 сутринта.