Прогнозите показват, че страната ни трябва да се готви за нова бежанска вълна

Това лято се очаква нова силна бежанска вълна към България, става ясно от справка на МВР за броя на бежанците, цитирана от "Сега".

Само от началото на годината до 14 май в страната са влезли 3256 души, което е над три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Тогава у нас е имало 940 имигранти. Това означава, че ако притокът на бежанци продължи със същия темп, могат да се достигне пикът от 2013 г. Тогава заради войната в Сирия в България влязоха над 11 хил. чужденци.

Прогнози за повторение на бежанския пик

Към 21 май от 5130 места в центровете за настаняване на бежанци, настанени са общо 3811 души. Това означава, че едва 25% от леглата са свободни. Това само по себе си трябва да е аларма за властите, които не трябва да допускат да се получи отново ситуация като през 2013 г.

Според данни, публикувани на сайта на агенцията за бежанците, става ясно, че през първите 4 месеца на годината молби за статут са поискали 2011 сирийци, 1117 афганистанци, 715 иракчани, 269 пакистанци, 60 иранци. Тези етноси формират Топ 5 на бежанския поток.

Все пак според МВР има положителната тенденция въпреки повишения брой бежанци, вече половината от минават през граничните пунктове.

Виж още: България е рекордьор в ЕС по даване убежище на бежанци

Към Запада

Четири пъти се е увеличил броят на бежанците, които търсят път към Западна Европа през Сърбия. 1867 са задържани на българо-сръбската граница от началото на годината, сочат данните на МВР. По същото време миналата година на западната ни граница са заловени 456 души.

Далеч по-незначителни са опитите за преминаване в Румъния, Македония и Гърция. Към Македония са се опитали да преминат само трима души, а към Гърция - 9. При опит за преминаване в Румъния са заловени 412 души, но това не означава, че други не са успели да минат.

Източник: в. "Сега"