Сбиване между българска и ромска компании доведе до протести с искане за изселването на ромите

Етническото напрежение в Гърмен остава високо, след като нещата ескалираха в събота, когато четирима души бяха ранени, а други осем бяха задържани при сбиване между роми и българи.

Протести

Днес пред общината има мирен протест, като хората настояват за събаряне на незаконните ромски колиби в "квартала", който местните наричат "Кремиковци".

По думите на кмета на Гърмен Минка Капитанова проблемът ще бъде обсъден на работна среща при областния управител.

"Поддържаме постоянна връзка с областна администрация. Организираме работна среща между областния управител, кмета на общината и началника на Регионалната дирекция за национален строителен контрол, на срещата ще присъстват и представители на инициативния комитет. Ще обсъдим нещата и ще вземем решение какви действия да предприемем", заяви тя.

"Не искам да правим уговорки нито с едните, нито с другите, или да замазваме временно положението. Генерално трябва да се намери решение", допълни Капитанова и подчерта, че каквото изисква законът, ще бъде свършено.

Вчера близо 400 души от Гърмен и съседните села блокираха пътя при разклона за селата Огняново и Ковачевица заради безчинствата на ромите от квартала в общинския център.

Сканалът

Самият скандал в събота вечер възникнал между две компании - едната от българи, другата от роми, заради силно пусната музика. Ромите пиели алкохол на пейка, а българите играели карти.

Тези, които играели карти, поискали другата група да намали музиката, ромите не се съгласили и станало сбиване.

Веднага след подаването на сигнала за сбиването кварталът бе обграден от полиция. Въведен бе пропускателен режим, тъй като тръгнал слух, че роми от Петрич са потеглили, за да окажат помощ на събратята си от Гърмен. Българите очаквали нападение от ромите и се подготвили да им дадат отпор.

Източник: "Дарик", Нова телевизия, Би Ти Ви