Перата се представя за социалнослаб, докато ръководи съмнителен бизнес, а Динко беше задържан за побой и опит за отвличане

Мнозина са тези, които възприемат "ловците на бежанци" Петър Низамов-Перата и Динко Вълев като герои. Но дали това е така? 

Социалнослаб ли е ловецът на бежанци Петър Низамов-Перата? От видеата със скъпи автомобили, заснети с модерен смартфон, човек остава с впечатлението, че отговорът на този въпрос е по-скоро не.

Разследване на Би Ти Ви показва обаче, че Низамов е обявил пред съда, че не изкарва никакви средства, а семейството му се издържа само и единствено със заплатата на съпругата му от 508 лв. През април тази година пред съда в Бургас той е декларирал, че "няма недвижимо имущество и леки автомобили". Заради декларацията, че не печели нищо, Перата е освободен от съда от държавна такса при завеждане на дела.

Автомобилите, които кара са регистриани на името на майка му. 72-годишната жена също така е собственик на две фирми, както и на склад за дърва за огрев. 

Самият Низамов е упълномощен от майка си да движи бизнеса на едната. Именно на тази фирма в момента са наложени четири глоби на стойност 12 хил. лв. от Инспекцията по труда в Бургас, като те са за наемане на хора без договор. 

Името на Петър Низамов-Перата се свързва с покойния вече Калоян Стоянчов - Голямата Рижа, сочен за приближен на Митьо Очите. По думите на брата на Стоянчов - Симеон, известен като Малката Рижа, добре познат на органите на реда, в Перата той вижда починалия си брат. 

И все пак Перата стана известен преди всичко с видеото, в което той снима бежанци, притиснати към земята и с ръце, завързани зад гърба със свински опашки. Тогава широко застъпено бе мнението, включително от настоящия вицепремиер Валери Симеонов, че ловците на бежанци представляват по-скоро криминални хайки, които търсят материална изгода от обира на мигранти. 

Тази теза бе представена и от апелативния прокурор от Бургас Любомир Петров при задържането на Перата по случая със свинските опашки. Впоследствие съдът все пак реши, че той не е виновен, тъй като не е участвал в самия арест. Дотам се стигна, след като един от свидетелите се отказа от показанията си.

Dinko ot yambol koyto stana izvesten kato lovetsat na bezhantsi

Междувременно другият виден "ловец на бежанци" Динко Вълев е бил задържан в сряда след сигнал на човек, който твърди, че е бил бит от него. Според свидетеля Динко се е опитал да го отвлече. 

Полицията изяснява случая. Става въпрос за бивш служител във фирмата на Вълев, шофьор, който по крадял нафта, по думите на "ловеца на бежанци". В спешното отделение мъжът обаче разказал, че не е крал гориво, а го прехвърлял от камион към фадрома.

Самият Динко не изрази съжаление, че се е саморазправил със свой работник и дори се закани, че такава ще бъде съдбата на всеки, който краде. 

"Който краде, ще яде бой. Бил съм го отвлякъл, бил съм го таковал… Малко съм го бил за това. И тебе да те хвана да крадеш, и на теб ще ти прехвърля керемидите", коментира Вълев пред Би Ти Ви.

Колегите на бития отказаха да говорят, а ден след инцидента от пострадалия шофьор няма следа. Майка му твърди,че вчера излязъл за работа и не се е връщал, а телефонът му е изключен.

"Нищо не знаем. Динко от сутринта се обажда два пъти, после от полицията дойдоха две момчета", казва тя.

Синът ѝ работел при Вълев от пет години срещу надница от 20 лв. на ден.

Това не е първото подобно обвинения срещу него. През април тогавашната приятелка на "ловеца на бежанци" го обвини, че я е пребил. Вълев отрече обвиненията и заяви, че момичето го обвинява, защото го обичала, а той нея не. 

Източник: Би Ти Ви