Френският президент Еманюел Макрон обвини Берлин, че се използва от кризите с еврото за своя изгода, а междувременно стана ясно, че Германия е спечелила 1,34 млрд. евро от гръцката криза

Германия има финансова изгода от съществуващите дисбаланси в еврозоната. Такова мнение изрази френският президент Еманюел Макрон в интервю за немската медийна група "Функе".

"Има победители: Към тях се отнася и Германия, която можеше да въведе реформи, но извлича изгода от дисбаланса в еврозоната. Това е нездравословно, защото няма устойчивост", каза френският държавен глава. 

Според Макрон "страните, които вече имат голям държавен дълг, ще имат занапред още повече задължения", а конкурентноспособните страни няма да могат да укрепят позициите си. 

"Бих искал да видя, че еврозоната може да бъде по-хомогенна, в момента тя не функционира правилно, защото различията стават все по-големи", поясни той. 

Макрон е убеден също така, че ЕС следва да разработи механизми, които да превърнат сътрудничеството във финансовата сфера в по-справедливо и призова за съживяване на публичните и частните инвестиции в Европа. "Това е от ключът към един устойчив съюз. Имаме нужда от еврозона с общ бюджет, правителства, която разпределят бюджетните средства и с демократични механизми за контрол, което към днешна дата не съществува". ю

На фона на това изказване на Макрон идва и информацията на в. "Зюддойче цайтунг", според която Германия е спечелила 1.34 млрд. евро от кризата в Гърция, позовавайки се на отговор на Министерството на финансите на въпрос, зададен от парламентарната група на Зелените.

Приходите дошли от натрупани лихви по отпуснатите на правителството в Атина кредити и от покупката на гръцки дългови инструменти. В държавната хазна на Германия са влезли 393 млн. евро като лихви само от един заем, отпуснат на Гърция от германската държавна банка KfW през 2010 г., става ясно от отговора на финансовото ведомство.

Печалбите, натрупани от Берлин от 2015 г. в рамките на програмата на Европейската централна банка за изкупуване на гръцки облигации, възлизат общо на 952 млн. евро. 

Държавите от еврозоната решиха през 2012 г. да изплащат на Гърция приходите, които получават от изкупените дългови инструменти. След като изтече вторият финансов спасителен пакет, отпуснат на страната през 2015 г., приходите от 2014 г. бяха блокирани и поставени в специална банкова сметка.

Приходите от лихви от 2015 г. насам обаче вече не се прехвърлят в тази сметка. Парламентарният секретар на Министерството на финансите Йенс Шпан отговори в пленарната зала, че германското правителство няма намерение да прави повече трансфери към тази сметка. 

От Зелената партия смятат, че не е нормално ФРГ да печели от гръцката криза и призова правителството в Берлин да изплати на Атина парите, които й се полагат. "Това, че Германия печели от кризата в Гърция, не е незаконно, но е неприемливо от морална гледна точка", заяви експертът по бюджетните въпроси на Зелените Свен Кристиан Киндлер, цитиран от в. "Зюддойче цайтунг". 

През май Гърция постигна поредното споразумение с международните кредитори в лицето на МВФ и ЕС за допълнително спасително финансиране от страна. В замяна Атина прокара през парламента орязване на пенсиите и по-малко облекчения за данъкоплатците, за да направи плащания по дълга в размер на 7,5 млрд. евро през юли. В същото време бе съобщено, че гръцката икономика е нараснала с 0.4% през първото тримесечие на тази година, показва официалната статистика на Атина за 2017 г. С това се променя предишната информация за свиване с 0.1%, която беше представена през май.

Източник: в. "Сега", АФП, "Зюддойче цайтунг"