Веселин Марешки е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество

Прокуратурата внесе обвинение срещу зам.-председателя на Народното събрание Веселин Марешки. Депутатът е с мярка за неотклонение "Подписка" и разследването продължава. Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата. 

Веселин Марешки е обвинен за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях.

Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да се разпоредят със свое право – да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на други, собственост или контролирани от Веселин Марешки, или да прекратят търговската си дейност.

Виж още: Марешки иска отпадане на депутатския имунитет като цяло

В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти. Доказателствата сочат, че в инкриминирания период от време Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск. 

Негови приближени служители от Изпълнителната агенция по лекарствата са правили тенденциозни проверк. Те са извършвали нелоялни търговски практики, чрез които да се доведат до фалит търговските дружества и да бъдат принудени да преустановят дейността си.

Виж още: КЗК глоби Марешки с близо половин милион лева заради нелоялна конкуренция

Според доказателствата по делото Веселин Марешки е осъществил седем отделни престъпления с изнудване, като в четири от случаите (във Варна, Добрич и Плевен) е действал сам, в два от случаите (в гр. София) заедно с народния представител Пламен Христов, а в един от случаите в (гр. Видин и в гр. София), принудителните действия са били извършени от Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова.

На 23 юни 2017 г., главният прокурор внесе искане за снемане имунитета на народния представител от ПП "Воля" Веселин Марешки. Марешки даде съгласие за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу него.