От приходната агенция се извиниха и обещаха да пуснат приложение, чрез което да направите справка дали и в каква степен всеки от нас е засегнат от т.нар. "НАПлийкс"

Около 5,1 млн. български граждани, над 1 млн. от които вече покойници, са засегнати от изтичането на личните им данни, съхранявани от Националната агенция за приходите (НАП). Едва в понеделник, 15 юли, данъчните установили, че е осъществен неоторизиран достъп до базата им данни, но успокояват потърпевшите, че става дума само за около 3% от цялата налична информация.

Каква информация за физически лица е станала достъпна?

Неправомерно са били разпространени лични данни и данъчно-осигурителна информация, уточняват от НАП в специално обръщение към потребителите, качено в портала NAP.bg към края на работната седмица.

Важно е да се знае, че това не са всички данни, с които разполага НАП за конкретно физическо или юридическо лице, а частична информация, която трябва да бъде допълнително обработена, за да се използва, категорични са от приходната агенция.

Независимо от това, чувствителни данни за много българи са станали публично достъпни и всички физически лица имат право да бъдат информирани за нарушаване на сигурността на личните им данни, се казва още в съобщението. 

Незаконно разпространените файлове съдържат:

- Имена, ЕГН и адреси на български граждани;

- Телефони, имейл адреси и друга информация за контакт;

- Данъчно-осигурителна информация, например:

  • Данни от годишни данъчни декларации на физически лица;
  • Данни от справките за изплатени доходи на физически лица;
  • Данни от осигурителни декларации;
  • Данни за здравноосигурителен статус (за осигурителни вноски,  а не за медицински статус или информация за лечение на гражданите);
  • Данни за издадените актове за административни нарушения;
  • Данни за извършените плащания на данъци и осигурителни задължения през "Български пощи" АД;
  • Данни за поискан и възстановен ДДС, платен в чужбина;
  • Данни от международния обмен на данъчна информация за български местни лица;
  • Служебни данни, получени от други институции в НАП като агенция "Митници", Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане, НЗОК и др.

Как да разберете дали и вашите данни са изтекли?

От НАП обещават в близките дни приложение, чрез което всеки да направи справка дали личните му данни са изтекли. Планирано е справките в приложението да бъдат достъпни след въвеждане на ЕГН и  еднократен код от съображения за сигурност. 

Приемете отново извиненията ни за създадената ситуация, завършва официалното съобщение по случая. Междувременно компютърният специалист, задържан в началото на седмицата като основен заподозрян за хакерската атака, беше освободен от ареста.

В петък вечерта, след края на работния си ден, Кристиян Бойков даде интервю по Нова телевизия. Преди това той имал да довършва проекти, забавени заради неговия арест, поради което фирмата трябвало да плаща неустойки.

Изтичането на данни от НАП нажежи атмосферата и в парламента, допълва Нова телевизия. Лидерката на БСП Корнелия Нинова поиска президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност. По думите й вече има злоупотреба с изтеклите данни на хората и има възможност да се теглят кредити от тяхно име. 

Източник: НАП, Нова телевизия