Малко полезни съвети за гардероба през студения сезон - и как да се сгреем у дома

Топлината през зимата ни пази от простуда, грип и по-сериозни здравословни проблеми - затова ето няколко прости съвета от http://www.direct.gov.uk как да се сгреем и да останем здрави вкъщи въпреки студа навън.

През деня се опитайте да поддържате температурата в стаята до около 18-21 градуса, а останалата част от дома - до поне 16 градуса. Не забравяйте да затоплите и спалнята си преди лягане, но ако е много студено, се погрижете за това по-рано, вместо да усилвате печката до крайност.

През нощта температурата в спалнята ви трябва да не спада под 18 градуса. Ако не e финансово поносимо - или рисковано - да държите отоплението включено цяла нощ (вж. съветите на МВР за противопожарна безопасност на отоплителните уреди), съберете се да спите в обща стая, но все пак си създайте максимални удобства.

Не подценявайте и добрата изолация на жилището. Такава роля могат да играят и завесите, които в идеалния случай стигат до пода - това задържа слой въздух между тях и прозореца за допълнителна изолация. Нека обаче завесата не пада пред радиатора на парното, за да може топлината да има достъп до стаята.

Ако ви се налага да стоите по цял ден у дома, ползвайте по-малките стаи - кухнята например може да играе ролята на всекидневна.

За гардероба

Вместо да носите една дебела дреха, напластявайте няколко по-леки, например риза или блуза, лек блузон/пуловер и жилетка.

Навън, освен палтото, не забравяйте шапка, шал, ръкавици и топли обувки или ботуши - ако отскачаме до магазина, често мятаме отгоре връхната дреха, но когато излезем, установяваме, че е по-студено, отколкото ни е изглеждало отвътре. 

Не забравяйте, че губим голяма част от телесната си топлина през главата. Носете вълна, памук, полиестер или "по-космати" синтетични материи.

В ръкавици с един пръст ръцете ви ще останат по-топли, отколкото ако пръстите са изолирани един от друг.

Ако идвате измокрени отвън, веднага се преоблечете в сухи дрехи.

През нощта обувайте чорапи и термобельо, нищо че не е секси - плюс пижама, разбира сe.

Задължително носете топли, плътни чорапогащи или дълги чорапи, а вкъщи - пантофи.

Когато седите, един шал около раменете или одеяло върху коленете ще ви затопли допълнително.

Хранете се редовно. Приемайте топла храна и напитки и се опитайте да включите във всяко хранене плодове и/или зеленчуци, дори консервирани и замразени.

Движете се повече. Правете си почивки през час - за отскачане до магазина (ако не е прекалено студено) или пускане на прахосмукачка, всякаква физическа активност ще повиши кръвообръщението и ще ви сгрее. В краен случай можете да мърдате ръце, крака и пръсти.

Дори ако не ви се готви, се опитайте да хапнете нещо свястно поне веднъж дневно. Добър източник на белтъчини, енергия и витамини са картофите, фасулът, хлябъг, млякото, яйцата, месото и рибата.

Чаша топло мляко преди лягане също е от полза, а за всеки случай може да държите и термос на нощното шкафче.

Събирайте се с хора. Неслучайно казват, че за котките хората са просто топлокръвна мебел. Сгушването до любимия човек е най-сигурният начин да запазите топлината цяла нощ.