Кметът на Москва е твърдо решен да се отърве от рушащите се панелни блокове, но идеята му среща масовото недоволство на жителите на руската столица

Кметът на Москва иска да разруши 4500 порутени блокове и да ги замени с модерни къщи. Собствениците обаче са принудени да се преселят против волята им. 58-годишният Сергей Собянин е човек с власт. За шест години като кмет на Москва той преобрази града. Това признават дори критиците му. Той разшири тротоарите и велоалеите и въведе такси за паркиране, пише Кристиан Еш в "Шпигел", цитиран от Dir.bg.

Собянин разкраси зелените площи, ограничи безконтролното разпространение на всякакви рекламни табели и билбордове, премахна будките и павилионите, които бяха "пораснали" по тротоарите. 

Собянин е студен апаратчик, без дар слово и чар, но пък има пряка връзка с президента и властта да прокарва плановете си дори и при сериозни препятствия, отбелязва "Шпигел".

Кметът иска да разруши значителна част от жилищните блокове в града. Един милион московчани - 1/12 от цялото население на столицата - трябва да се пресели. Целта е панелките от времето на Хрушчов да бъдат заменени с нови сгради.

Планът е добронамерен: в крайна сметка преместените собственици би трябвало да се сдобият с по-големи и по-комфортни жилища. Но кметската управа не успя да проведе правилната комуникация и отключи вълна от недоволство. Много от засегнатите нямат усещането, че градът иска да им подари ново жилище, а че искат да им отнемат собственото. Сега управата трябва да успокои ситуацията.

Грозните панелки са като емблема на Русия и съседните страни - можете да ги видите от Мурманск до Баку, от Рига до Владивосток и местните ги наричат "хрушчовки". 5-етажните панелни блокове е трябвало да задоволят нуждата от жилища след войната.

През февруари 2017 година по време на едно посещение на президента Владимир Путин, Собянин обяви програмата за разрушаване. Засегнатите блокове ще са 8000 с около 1,5 млн. обитатели.

Разходите неофициално възлизат на 3 трилиона рубли за 20 години, равняващи се към момента на около 47 млрд. евро - доста повече в сравнение със Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. В градската управа очакват благодарствени реакции, защото това е огромен предизборен подарък от кмета, който се очаква да бъде преизбран през 2018 г.

Проблемът обаче е, че много въпроси остават отворени. Повечето руснаци са собственици, а не наематели и за тях изцяло важи "моят дом е моята крепост". 

Противниците на събарянето са организирали протест на 14 май. Те са малцинство, но са гръмогласни и нарушават тишината, която Кремъл се опитва да пази в навечерието на президентските избори през 2018 г. 

Причината Собянин да се хвърли в това приключение е бюджетът на града. В сравнение с останалата част на страната Москва се къпе в пари. За 2016 г. градът е разполагал с 29 милиарда евро, а излишъкът е бил 1,8 милиарда евро. От известно време финансовият министър настоява за известно преразпределение и към по-бедните региони. Но явно на Москва нещата й се получават, въпреки че с тази програма властта може би малко се е надценила. 

Несигурността идва и от това, че никой не знае какво точно ще се случи на мястото на хрушчовките след събарянето им. За момента няма никакви планове за използването на площите и зониране. Законопроект предвижда части от Закона за недвижимата собственост да бъдат тотално отменени. 

Собянин не е първият, който прави опит да се отърве от панелките. Неговият предшественик Юрий Лужков трябваше да разруши много от сградите. Страхът да не бъдат повторени грешките от миналото в много по-голям мащаб е голям. Дали няма да бъдат разрушени пететажните панелки с техните зелени градинки и детски площадки и на тяхно място няма да изникнат огромни небостъргачи, "мравуняци", както ги наричат московчани. И дали площите няма да бъдат пренаселени.

Източник: dir.bg