Любомир Стойков определя облеклото на Мая Добрева за аудиенцията в Люксембург като "елементарна имитация на монархическия стил", а "24 часа" акцентира на цвета - актуалното бебешкосиньо (серенити)

Като "маниерничене" и "елементарна имитация на монархическия стил" определя проф. Любомир Стойков тоалета на посланичката ни в Белгия и Люксембург Мая Добрева от снимката, предизвикала множество коментари в социалните мрежи.

Фотосът със синьото костюмче е от връчването на акредитивните й писма в двореца на Великото херцогство в края на септември.

Според журналиста и моден експерт става дума за недоразумение.

"Подобна фотография и облекло влизат в силен конфликт с българските дипломатически традиции, въобще с критериите за сдържаност и изисканост в тази сфера. Политическият дрескод, в частност дипломатическият, предполага сдържаност, изисканост, съобразяване с протокола и нещо много важно - отчитането на културната, етническата и на чисто комуникационната семиотична характеристика на хората, които се обличат по един или друг начин. Много се забавлявах с коментарите. Вече не се говори за "Мисия Лондон", а за Мисия Люксембург", коментира проф. Стойков пред "Дарик радио", а на въпрос как е трябвало да изглежда посланичката на тази среща обясни:

"Достатъчно е да влезете в сайта на Външно министерство и да видите как изглеждат другите посланички в такива случаи, то си има традиции."

Най-пресният пример е от 5 октомври, когато новоназначеният ни посланик в Босна и Херцеговина Августина Цветкова връчи акредитивните си писма на председателстващия Председателството на страната Бакир Изетбегович.

"Мога да отида по-далече и да кажа, че ако целта е да се предизвика скандал или пък много голям шум - да не правя сравнение с британския премиер Тереза Мей, която също е много екстравагантна, - може би донякъде бихме могли да говорим и за определен успех. При всички случаи много хора разбраха коя е всъщност нашата посланичка в Белгия и Люксембург", добави проф. Стойков.

"24 часа", чиито модни експерти първи отразиха тоалета на посланичката в бебешкосиньо, напомня, че т.нар. "серенити" (синева), както е по-известен в номенклатурата на института “Пантон”, е единият от двата официални цвята за 2016 г. Другият е т.нар. "розов кварц".

Според наблюдатели, цитирани от вестника, е възможно да се търси и закодиран символен смисъл в тоалета, с който посланик Добрева се е представила пред Великия херцог, и той е за една доминираща синева в отношенията ни с Люксембург оттук нататък.

Един малък, но специфичен детайл от аксесоарите на посланичката са и т.нар. гривни "бранзулетки" - дума, която тепърва ще набира популярност в журналистическия моден жаргон, макар и да се смята за архаизъм от 60-те години, наложен за кратко чрез съветското кино и литература от онова време, обяснява още всекидневникът.

Бранзулетката е всъщност истинската запазена марка на дипломатическия стил на г-жа Добрева. В това отношение посланичката ни в Белгия е гуру. Подобен тип бижутерия е неотлъчно част от образа й, дори по време на аудиенцията й при краля на белгийците Филип в средата на април.

На въпросния фотос от Кралския дворец в Брюксел дипломатката ни е оставила дамската си чанта на пода, пред краката си. По думите на проф. Стойков "така се прави само ако изрично е описано в протокола - като влезеш при краля, трябва да си сложиш чантата на земята, явно така се прави".

Източник: "Дарик радио", в. "24 часа"