Външният министър отговори остро на критиките на руския премиер Димитрий Медведев срещу България

"Ако бях на мястото на критиците ни в момента, бих бил много-по притеснен за състоянието на собствената им икономика." По този начин външният министър Даниел Митов отговори на изказването на руският премиер Дмитрий Медведев, че членството в Европейския съюз е донесло негативи на България, пише "Фокус".

Тенденция да ни критикува, който не му е работа

"Стана неприятна тенденция да ни се отправят критики, оттам откъдето не е редно да бъдат отправяни. Данните са извадени от контекста на икономическото развитие на България и на света като цяло", пояси Митов.

"До 2007-ма година, когато България стана член на ЕС световната икономика имаше сериозен растеж и това се отрази на България- както за нивото на безработицата, така и на чуждестранните инвестиции. В края на 2007-ма удари най-тежката световна икономическа криза, която навлезе в България през 2009-та и страната беше засегната много тежко. Безработицата нарасна глобално, не само у нас и това не е пряка функция от членството ни в ЕС", обясни министър Митов.

Според него оттеглянето на чуждите инвестици е всеобща тенденция, характерна за много държави не-членки на ЕС.

Виж още: България не дължи обяснения за свои суверенни решения пред трети страни

Манипулативни изказвания

"Затова смятам, че това е безкрайно манипулативно, за пореден път. Ние ще продължим да подкрепяме Украйна за реформите, които й предстоят да направи и да върви по пътя към европейска интеграция. Иска ми се да вярвам, че няма кампания срещу България, защото ако се декларира приятелско отношение и ако се води някакъв диалог, не може да се водят кампании срещу България", допълни още Даниел Митов.