Никога досега насилието върху журналисти не е било придружено от толкова много варварска пропаганда

Убийствата на журналисти през 2014 г. са станали по-варварски, а броят на отвличанията е нараснал значително. За тази година са били убити общо 66 журналисти, като двама от тях са били обезглавени, предаде AFP, позовавайки се на годишен доклад на "Репортери без граници".

Отвлечените журналисти през годината са били 119, а от тях 40 все още са заложници. За сравнение през 2013 г. загиналите са били 71, а отвлечените – 87.

Варварско насилие

Според доклада на организацията през 2014 г. е била отбелязана "мутация на насилието с все по-честата инструментализация на безчинства срещу репортери".

В доклада си "Репортери без граници" подчертават, че досега убийствата на журналисти никога не са били извършвани с толкова "варварска пропаганда", давайки за пример записите с обезглавяването на журналистите Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф.

От организацията посочват, че основна причина за скока в отвличанията на репортери, са сепаратистите в Източна Украйна, както и военните действия в Близкия изток и Северна Африка, като в Украйна са били пленени 33 журналисти, 29 в Либия и 27 в Сирия.

Най-тежко го отнасят местните журналисти

Докладът показва, че най-тежко страдат местните журналисти. Те са около 90% от всички отвлечени журналисти. От държаните все още в плен 22 репортери, 16 са сирийци.

Друг тревожен факт е високият брой на арестувани от властите журналисти - общо 178. Най-голям е броят им в Китай (33), Еритрея (28) и Иран (19).