По повод коментар на вицепремиера на Руската федерация, българският външен министър Даниел Митов заяви:

Коментарът на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин относно намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети е напълно неприемлив. България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността й. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави.

Намирам за крайно недостойни и квалификациите, отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната. Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават, за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава.

Що се отнася до имплицитните обвинения в нелоялност, то бих желал да припомня на техните автори, че Република България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни. Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си.

Отношенията между България и Русия имат дълга историческа традиция и ние продължаваме да подкрепяме развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимен интерес. Коментари, като този на г-н Рогозин, не допринасят за подобно развитие.

Предисторията

Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия. Това написа в профила си в "Туитър" руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

Рогозин е добавил и линк към информация на ИТАР-ТАСС, в която се казва, че България е решила да спре използването на руски изтребители. 

Реакция на МВнР

Министърът на правосъдието Христо Иванов  по-рано съобщи, че Министерството на външните работи (МВнР) ще реагира на изявлението на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, че България проявява агресия спрямо Русия. 

"Коментирано беше това изказване на колегата Рогозин, макар че има разлика между вицепремиер и Туитър-премиер, но предполагам, че ще има позиция на външно министерство. Доколкото разбирам обвиненията, които са отправени към България, е, че тя е проявила агресия към Русия, проявявайки нелоялност към нея. Тоест това е един комплимент. Ние сме защитили българския национален интерес, макар и това да не е било приятно на някого, тъй че ще има коментар", заяви Иванов.