Десетото издание на международното изложение за висше и средно обучение в България и чужбина "Образование без граници" (28-30 март) отново доказва, че това е най-амбициозният и голям форум в тази сфера, организиран у нас.

Известни и висококачествени висши и средни учебни заведения и образователни организации от цял свят представят за пореден път в НДК своите програми, курсове и специалности, както и възможностите за професионално и кариерно развитие, които осигуряват.

Един от най-важните акценти в настоящото издание на "Образование без граници" е организираната специализирана част, наречена "Образование и кариера". В нейните рамки дейността си представят национални и международни организации, работещи в сферата на професионалното консултиране и кариерното развитие.

Една от тези престижни интернационални структури е EURES(EURopean Employment Services) - европейската мрежа, предлагаща услуги в областта на заетостта. EURES има за основна задача качественото, експертно консултиране по въпросите, свързани с европейския пазар на труда - както за търсещи работа лица, така и за работодатели.

Нов интересен акцент на проявата е и представянето на възможности за стажове на студенти в Европа. Една от основните организации, участващи в тази част от изложението, е Consortium ERASMUSCENTRO. 

Това е първият консорциум, създаден по програмата "Еразъм" и функциониращ на регионален принцип, който действа на територията на Португалия. С негова помощ европейски студенти имат възможност да отидат на стажове в над 115 фирми и компании от тази държава. Португалското участие на изложението се допълва и с представяне на предложения от голям брой висши политехнически институти към родните кандидат-студенти.

На изложението ще присъстват и няколко основни медии, които търсят стажанти в журналистическия бранш. Сред тях е и Българската национална телевизия (БНТ), която тази година чества 55 години от своето създаване.

Разбира се, основна част от поредното издание на "Образование без граници" са програмите и дейността на средните и висшите училища у нас и в чужбина. Така например особен интерес предизвикват разнообразните възможности за обучение в Канада с помощта на програмата Study in Canada, представена от Посолството на Канада. Канадските университети се нареждат сред най-добрите и успешни в света, а висшето образование в тази страна има редица преимущества.

Австрия също се представя традиционно силно и на тазгодишното издание на изложението. Единият основен австрийски участник е Дипломатическата академия Виена, която е истински лидер във висококачественото висше образование по международни отношения. В изложението се включва и известният университет за приложни науки Fachhochschule Technikum Wien.

Една от световните сили в образователната сфера - Русия, участва в изложението с впечатляваща представителна подборка от най-добрите си висши училища. В техния списък са имена като Московския държавен университет МЕСИ, Санкт-Петербургския държавен университет, Университета за дружба между народите, Туловския държавен университет.

В изложението взимат участие и някои от най-добрите родни учебни заведения от последните години: Международната гимназия "Проф. д-р Васил Златарски", Първа английска гимназия, 2-ро СОУ "Акад. Емилиян Станев", Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов", Нов български университет (НБУ), ТУ-София, УАСГ, Минно-геоложкият университет "Св. Иван Рилски", Военната академия "Г.С.Раковски".

На десетото издание на най-голямото и успешно изложение за международно висше и средно обучение "Образование без граници" (28-30 март, Национален дворец на културата, София) вземат участие и едни от най-добрите и представителни учебни заведения от държави като Германия, Великобритания, Дания, Япония, Литва, Италия, Унгария, Холандия.

Входът е свободен след предварителна регистрация на www.edu-fair.eu или на място в НДК.