Иде ли залезът на канцлерката? Меркел е упорит човек и владее тактиките на властта. Тя не обича острите конфликти и знае как да излезе суха от трудни ситуации. Но достатъчно ли е това? - пита се "Дойче веле"

Още една цел е постигната. Ангела Меркел успя да са споразумее с ръководството на ГСДП за нова широка коалиция. Не е ясно обаче колко дълго тя ще остане на своя пост. Това ли е залезът на канцлерката? След изборите за Бундестаг през септември рейтингът на Меркел постоянно пада, припомня Фолкер Витинг от "Дойче веле" в анализа си.

Вероятно това ще е последният й мандат

Лидерката на ХДС знае, че четвъртият й мандат като канцлерка явно ще бъде и последният. Още преди изборите през септември тя се колебаеше дали изобщо да се кандидатира за поста.

Не е само опозицията, която настоява за обновление. Някои среди в ХДС залагат на оттеглянето на Меркел и се надяват това да стане колкото се може по-скоро - макар и да не смеят да изкажат това свое желание на глас.

Най-вече дясното крило в партията не може да прости на Меркел, че тя насочи консервативния едно време ХДС в либерално-социалдемократическа посока. От дълго време насам консерваторите в нейната партия недоволстват, но малцина се осмеляват да изразят открито своето недоволство, изчаквайки да настъпи краят на "ерата Меркел".

Откакто през есента на 2015 г. канцлерката отвори границите за бежанци, обществото, а и двете побратимени партии християндемократически партии са силно разединени. Докато избирателите на Зелените например хвалят Меркел за нейната миграционна политика, критиците от собствените й християндемократически среди се увеличават. И по време на предизборната борба темата за миграцията игра значителна роля.

Залезът на Меркел започна още преди изборите

На  парламентарните избори, състояли се на 24 септември, Ангела Меркел и партията й се представиха слабо, а резултатите на ХДС и ХСС бяха направо катастрофални. Двете побратимени партии успяха заедно да съберат едва 33% от гласовете на избирателите. По-слаб резултат те са получавали само през далечната 1949 г.

Меркел обаче не пожела да признае лични грешки. Вместо това се опита на бърза ръка да състави коалиция между ХДС/ХСС, Зелените и Свободните демократи. Тя се надяваше на успех, но след предварителните сондажи Свободните демократи прекъснаха преговорите.

Това също бе поражение за Ангела Меркел. Председателката на ХДС не успя да внесе някаква нова идея в проекта за бъдещо управление, не намери подходящ общ знаменател и не успя да създаде сплотеност между потенциалните коалиционни партньори.

След изборите за Бундестаг Ангела Меркел необичайно категорично се обяви против съставянето на правителство на малцинството, защото това много щеше да затрудни нейното управление. При този модел на нея щеше да ѝ се налага да търси променливи мнозинства за всяко свое управленческо решение - а подобно нещо изисква големи усилия и упорита работа в парламента. Затова опозицията обвини Меркел, че отхвърля тази опция заради собственото си удобство.

Меркел сега наистина успя да създаде коалиция със социалдемократите, но въпросителните остават. Наближава ли залезът на канцлерката? Меркел е упорит човек и владее тактиките на властта. Тя не обича конфликтите и знае как да излезе суха от трудни ситуации. Явно това ще й се удаде и този път.

Нещо повече: последните анкети сочат, че ако се беше стигнало до предсрочни парламентарни избори, близо 90% от съпартийците на Меркел все пак биха предпочели именно нея като кандидат за канцлерския пост, заключава Фолкер Витинг.

Виж още: Мартин Шулц срещу Ангела Меркел

Друг коментар на "Дойче веле", от Кристоф Щрак, акцентира върху факта, че никога досега в историята на Германия съставянето на правителство не е продължавало толкова дълго - 135 дни след изборите за Бундестаг.

Според него обаче след голямото преговаряне идва ред на голямото треперене - защото през следващите седмици договорът ще си остане просто доказателство за добри намерения и лаботата още не е приключена.

Независимо от това Германия вече е доста по-близо до сформирането на правителство. Достатъчно е да погледнем служебния календар на канцлерката, за да разберем, че този факт има голяма тежест: в четвъртък по обяд Ангела Меркел приема президента на Европейския съвет Доналд Туск, а вечерта - шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Европа чака Германия, която е ключова европейска сила редом с Франция на Еманюел Макрон. И това чакане продължи прекалено дълго. Защото времето за реформи в ЕС, за които се говори и в коалиционния договор, осезаемо се топи. Част от тези реформи са свързани с външната политика - и се появиха като теми в самия край на коалиционните преговори.

Сега всичко зависи от това решение

Колкото до вътрешната политика - тук трудно може да се открие една-единствена ключова дума. Към официалното име на вътрешното министерство ще бъде добавена и думичката "родина" (става дума за допълнителния ресор "вътрешна сигурност", наречен по американски образец homeland security, "закрила на родината"), която вече се използва в същия контекст в Бавария, чийто досегашен министър-председател и лидер на ХСС Хорст Зеехофер става вътрешен министър.

Този факт е многозначителен на фона на дебатите в Германия за идентичността и глобализацията - дебати, които далеч не са само популистки.

Обемът на споразумението от над 150 страници, както и детайлираната разработка на отделните теми показват, че партньорите, от една страна, са искали с максимална грижливост да уредят всички въпроси, но от друга - че си нямат много доверие. Така за оставащите три и половина години до следващите избори Бундестагът получава дебела книга с указания, написани най-вече от ръководствата на партиите и не толкова от самите депутати.

Споразумението обаче все още е под въпрос, защото тепърва трябва да го гласуват членовете на Социалдемократическата партия (ГСДП). През 2013 г. това не беше проблем. Тогава повече от 3/4 гласуваха "за". Но през 2018-а е по-различно.

На последния партиен конгрес миналия месец едва 56% от делегатите гласуваха да се даде мандат за коалиционни преговори. А противниците на новото издание на широката коалиция - най-вече младежката организация на социалдемократите - продължават битката за сърцата на 464-те хиляди партийни членове, сред които цели 24 хил. са влезли в партията само през последните четири седмици.

Медиите вече обсъждат разпределението на министерските постове, от което личи, че социалдемократите са се борили упорито и до последно. Истинска изненада е списъкът с министерства, които ще бъдат под контрола на ГСДП - партията наистина не можеше да постигне повече. Най-силно впечатление прави фактът, че социалдемократите взимат финансите и външните работи. Досега тези две министерства винаги са били в ръцете на различни партии.

Ропот срещу Меркел

Успехът на социалдемократите в преговорите означава неуспех за християндемократите. Ден по-рано Ангела Меркел използва израза "мъчителни компромиси", а постигнатото споразумение обяснява какво е имала предвид. ХДС няма да подлага коалиционното споразумение на гласуване от членската маса или от конгрес, но това не означава, че вътрешнопартийният ропот срещу Меркел ще утихне.

Да го кажем пак: добре е - пък и беше крайно време, че направиха тази важна крачка към коалиционно правителство. Защото Германия прекалено дълго се управлява от служебно правителство, което по определение не е съвсем дееспособно. Но независимо от голямото облекчение, което изпитваме в момента, нека не забравяме, че последните препятствия ще бъдат преодолени едва идния месец. Наистина, крайно време е, казва в заключение Кристоф Щрак в коментара си по "Дойче веле".

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"