Обществото на интелигентните призовава кандидатите за обществени постове да се осмелят да публикуват резултатите им

След като в кампанията за последните избори за Народно събрание поканиха депутатите да се подложат на тест за интелигентност (безуспешно), от МЕНСА-България се обръщат сега към кандидатите за кметове и общински съветници със същото предложение. 

Осмелилите се да се подложат на теста, ще видят резултатите си публично. 

"В последните години у нас има активен обществен дебат относно възможността за провеждане на мажоритарни избори, в които да се отчитат личните качества на кандидатите за властта. В МЕНСА - България вярваме, че именно на изборите за кметове и градски парламент хората в най-голяма степен гласуват за личности, оценявайки преди всичко техните персонални качества и на следващ план партийната им принадлежност. Считаме, че наред с по-прозрачното представяне на самите кандидати, тестът ще помогне и на партиите да отсеят най-добрите сред тях", се казва в поканата.

Според собствения си правилник от МЕНСА нямат право да оповестява публично резултатите на хората, които се явяват, освен ако те самите не желаят това. 

Виж още: 9 признака, че вероятно сте по-умни от повечето хора

В такъв случай случай организацията се ангажира да проведе теста без такса или да възстанови таксата, ако такава вече е платена.

Ако се намерят достатъчно смели кандидати за кметове и общински съветници, които да се съгласят да се подложат на теста, ще бъдат поставени пред стандартен тест, който е одобрен от МЕНСА Интернешънъл и се използва по цял свят. 

Продължителността на теста е 30 минути, а резултатите излизат след още 30 до 60 минути.