Социалното министерство обмисля промени в Кодекса на труда, които да са в помощ на работещите майки

Промени в Кодекса на труда, които да стимулират майките да се връщат по-рано на работа, лансира социалният министър Зорница Русинова. 

Имам намерение да подготвя промени в Кодекса на труда, които ще стимулират майките с по-високи доходи да се върнат по-рано на работа, заяви във Враца министърът.

Обмисля се също въвеждането на допълнителни форми в трудовото законодателство, които да са в помощ на работещите майки, така че те по-добре да съчетават служебните и семейните си ангажименти. 

Новите възможности ще се отнасят и до бащите, които ползват родителски права. 

Тя не даде повече подробности, но обяви, че през юли ще стартира проект по "Красива България" за организиране на детски кътове и занимални за работещите служители.

Виж още: България с най-добри условия за майчинство в ЕС

Към момента жена, излязла в майчинство, получава 90% от дохода си през първата година от отпуската си, а ако реши да гледа детето си и през втората му година, получава минимална заплата. По всяко време обаче майката може да реши да се върне на работа. 

Това е втори опит за промяна на уредбите, регулиращи правилата за излизане в майчинство, след като в края на първия си мандат премиерът Бойко Борисов предлагаше да се вдигне размерът на обезщетението за майчинство, но да се съкрати срокът, в който то се ползва. 

Тогава обаче той признаваше, че това няма как това да стане без детски градини, а в София, където е най-голямо струпването на хора, детските градини са с хроничен недостиг на места.

Виж още: Над 90% от българите не са доволни от държавната политика за семействата

Източник: в. "Сега"