"С преместването на новините на турски и скандалите около назначението на Орхан Исмаилов управляващите дискредитират европейския облик на България. Категорично сме против дамгите, които се слагат на цял един етнос", подчерта председателят на ДПС

"Позицията ни за "Южен поток" е изказана отдавна - тя е, че проектът може да се реализира само по европейските правила. Време е да кажем, че и по този въпрос България не можа да изработи ясна национална позиция - от невъзможната позиция "строим "Южен поток" въпреки Европейската комисия", до "спираме проекта", заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от Novini.bg

"Днес обаче искам да засегна друга тема. Няма по-важна тема от съхраняването на основите на демокрацията в България от все по-ксенофобските напъни на някои политически сили", посочи Местан по повод преместването на новините на турски език от БНТ1 в БНТ2. 

"Четвъртата и петата политически сили се събраха в опит да спасят властта. Властта, очаквано беше спасена, но въпросът е в цената, на стана това. Стана ясно, че властта вече ще работи под пряк ксенофобски контрол. Жертвеният агнец на оцелялата власт е демокрацията, правата на човека - в случая правото на малцинствата да получават новини на майчиния си език, бяха потъпкани", подчерта лидерът на ДПС. 

"Това вече не е Европа, това е мракобесие - балканско мракобесие. Ако това се случи, отговорността няма да е само на Реформаторския блок и Патриотичния фронт, а и на ГЕРБ, които ги имат за свои партньори. Не става ясно как четвъртата и петата политическа сила определят политиката на националната телевизия. Къде отиде свободата на словото, къде е СЕМ, спи ли?", пита Местан.

"Всичко това се прави с претенцията, че определени политически сили са носители на истината. Те са си присвоили правото на морални съдници", посочи Лютви Местан.