На ромската Нова година от Нова тв разгласиха подробности за "Шатра" - "социален експеримент, който ще провокира и ще разсмива"

Като "ВИП брадър", но в ромската общност - така изглежда най-новият риалити формат, който събира под един покрив известни личности с четири големи фамилии от циганския етнос.

"Шатра" ще забавлява зрителите, като в същото време ще разкрива начина на живот на ромите в България, неговата пъстрота, простота, веселие и проблеми, анонсират от Нова телевизия.

Знаменитостите ще прекарват в тази среда по няколко дни, като се съобразяват с правилата, обичаите и реда в семейството.

Първите, които влизат в "Шатра", са певецът Любо Киров (екс-"Те"), режисьорът и актьор Андрей Слабаков и водещата на рубрика в "На кафе" Диляна Маринова-Джуджи.

Предаването се осъществява от продуцентска къща "Паприка Латино" (X Factor, "Черешката на тортата", "Фермер търси жена"). За първи път "Шатра" е излъчвана в Румъния, при това с голям успех, а след това и в Сърбия.

Как се празнува ромската Нова година:

Вечерта на 13-ти срещу 14-ти се събира цялото ромско семейство. Приготвят се птица с ориз или с кисело зеле, баници, баклави, правят се и сарми. По-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка. Стопанинът разчупва питката, в която има паричка и едва след това сядат около трапезата.

Вярва се, че през нощта идва Банго Васил, закрилникът на ромите. На сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Според поверието от тяхната благословия и "лек крак" зависят щастието и късметът.

На 14 януари за ромите е много важно и какъв човек ще влезе пръв в къщата им. Смята се, че такава ще бъде и цялата Нова година.