Договорката беше оповестена след рекордните 436 новодиагностицирани за денонощие, отчетени осем месеца след първите случаи у нас

Личните лекари също получават правото да издават направления за изследване с PCR на граждани от пациентските си листи при съмнение за COVID-19. Това ще стане факт след сключването на анекс към Националния рамков договор.

Скъпото изследване, чиято цена обикновено е над 100 лева, обаче ще се предписва по строги критерии, изготвени съвместно от Българския лекарски съюз (БЛС), Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

До подписването на анекса PCR изследванията в извънболничната помощ ще се назначават както досега от специалистите по инфекциозни болести, пулмология, педиатрия и УНГ болести, които вече ще разполагат с по-голям брой направления от сегашния.  

Успоредно с това организацията на общопрактикуващите лекари се ангажира да подготви алгоритъм за път на пациента при личния лекар през есенно-зимния сезон. 

На срещата между министъра на здравеопазването Костадин Ангелов с представители на БЛС, НЗОК, столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ), лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб.

Бяха дискутирани още обезпечеността с болнични легла за пациенти с COVID-19, чийто брой наближи 1000, текущите данни за разпространение на коронавирусната инфекция в страната, както и действащите противоепидемични мерки. 

В сряда, 7 октомври, осем месеца след регистрираните първи случаи на новия коронавирус у нас, констатираните заразени за денонощие достигнаха рекорден брой - 436 при направени 5431 PCR теста, с над 100 повече от върховите стойности през юли, като 35 от тях са медици. 

Разпределението на случаите от 6 октомври по области според настоящия адрес:
София-град - 135;
Пловдив - 40;
Бургас - 38;
Стара Загора - 27;
Благоевград - 25;
Варна - 19;
Търговище - 18;
Хасково - 15;
Кърджали и Русе - 11;
Габрово, Пазарджик и Сливен - 10;
Велико Търново, Шумен и Ямбол - 9,
Враца и Перник - 6;
Ловеч и Разград - 5;
Добрич - 4;
Кюстендил, Плевен и Силистра - 3;
Смолян и София-област - 2;
Монтана - 1.

Така потвърдените у нас случаи на новия коронавирус към момента са общо 22 306, от тях 6134 активни, 971 в болница, а 57 - в интензивни отделения или клиники. Починалите са 862-ма, осем от които - през последното денонощие.

"На този етап не се налага втвърдяване на мерките, продължаваме да следим всички показатели на ежедневна, ежеседмична и 14-дневна база. Към момента нямаме притеснения относно разпространението на COVID-19 и готовността на здравната система“, категоричен беше главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.