Валежите през първия изцяло есенен месец се очаква да са под нормата

Хубавото време, белязало края на лятото, продължава и през октомври с температури над нормата. Най-топло се очаква да бъде около средата на първата десетдневка, когато на повечето места се очакват жеги до 28-33 градуса, в отделни райони и до 35-36. Най-ниските стойности на термометъра през първия изцяло есенен месец ще паднат под нулата и ще са между 4 и -1 градуса.

Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще е под нормата, която за югоизточните райони е между 60 и 90 л/кв.м, за останалите - между 40 и 60 л/кв.м, а в планините от 80 до 100 л/кв.м, съобщават още от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

След захлаждането в края на септември - още в началото на октомври от юг ще се пренасят топли въздушни маси и температурите бързо ще се повишават. В периода 3-6 октомври вятърът в източната половина от страната временно ще е силен и преобладаващите максимални температури ще са над 25 градуса, а на отделни места, чувствителни на южен вятър, ще достигат до 35-36 градуса.

Около 6-7 октомври ще премине атмосферно смущение и на места ще има валежи от дъжд. През следващите дни температурите постепенно ще се понижават, но ще остане сравнително топло. Ще е преобладаващо слънчево, с временни увеличения на облачността. В самия край на десетдневката се повишава вероятността за превалявания.

През втората десетдневка температурите отново ще бъдат по-високи, но все пак по-близки до нормалните. В началото и в края на този период облачността ще е разкъсана, с повече слънце в часовете около и след обяд. Между 12 и 18 октомври времето ще е променливо, на места с превалявания.

През третата десетдневка температурите ще са около обичайните, като през първата половина от периода отново има вероятност за превалявания. В последните няколко дни от месеца тенденцията е да има повече спокойни и сравнително топли дни, но вече с характерните инверсии и ниска облачност в сутрешните часове.

Източник: НИМХ / Нова телевизия