Председателят на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян окачестви като градски легенди твърденията на Цветан Василев за влиянието на депутата от ДПС Делян Пеевски в българската икономика

Пред Нова телевизия Хампарцумян коментира последното интервю на Цветан Василев, в което собственикът на КТБ твърди, че е бил изнудван от Пеевски да предаде безвъзмездно активи на банката, а отказът му е довел до институционална атака срещу банката, в която е участвала цялата държава.

"Мисля, че ролята на Делян Пеевски в българската икономика се преувеличава. Ако той има някакво влияние, поне според градските легенди, това е там, 

където става дума за по-големи поръчки, свързани с държавни пари", 

коментира още банкерът.

Хампарцумян заяви и че признанията на Василев за начина, по който е функционирала банката, показват драстични нарушения на правилата за финансиране на свързани фирми.

"Дори само едно такова нещо, ако се разнищи и се докаже, би било достатъчно основание да му отнемат лиценза. Ограничението е до 25% от капитала, а той беше около 100 млн. лв. в момента, когато започнаха проблемите", посочи банкерът.

"Една здрава банкова институция, 

управлявана по един благоразумен начин

дори да има проблем с някой клиент, би трябвало да бъде в състояние първо сама да се оправи, а в най-лошия случай, Централна банка или прокуратурата, да вразуми този клиент", добави той. 

Ако една банка зависи прекалено много от един или няколко клиенти, това вече е неустойчив модел, заключи банкерът.

Виж още: Адвокат: Цветан Василев си подсигури гаранция за живота

На въпрос дали политически лица е трябвало да реагират на случващото се в банката, Хампарцумян отвърна: "При неустойчивите бизнес модели, когато нещо се разклати между клиенти и банка, 

тичат при политиците да ги спасяват

Това са слаби бизнеси. Няма значение дали е банка или някакъв друг бизнес".

Според него трябава да се изследва причинно-следствените връзки, които са довели до казуса "КТБ" като бизнес модел и "вече вторично е какви са персоналните отношения".

Очевидно банковият надзор е гледал, в най-добрия случай, много формално задълженията си, коментира Левон Хампарцумян.

Хампарцумян отхвърли обвиненията на Цветан Василев, че е предлагал 8,5% лихва за парите на държавата, ако бъдат прехвърлени в управляваната от него банка "Уникредит Булбанк".

Виж още: "168 часа": Кой изкупува бизнеса на Цветан Василев

Източник: Нова телевизия