Най-оживеното международно летище в света има 90 хил. служители, отговорни за над 70 млн. пътници на 350 хил. полета годишно

В началото на седмицата стотици пътници оцеляха като по чудо, след като боинг на "Емирейтс", идващ от Южна Индия, се приземи по корем на пистата в Дубай и се запали.

За по-малко от минута самолетът с 300 души на борда беше евакуиран от екипажа и летищните власти.

Инцидентът се размина без голям брой жертви - загина само един пожарникар, който участвал в потушаването на огъня.

Причините още се изясняват, но версията за тероризъм се изключва - по-вероятно става дума за техническа повреда или човешка грешка.

Пътниците разказаха, че още при приземяването вътрешността започнала да се изпълва с дим.

Вестниците в страната отразиха случая със заглавия като "Голямото измъкване" (по аналогия с едноименния холивудски филм). Други хвалят пилотите и екипажа за успешната спасителна операция.

Всъщност дори да не сте имали шанса да летите през аеропорта на Дубай, който е дом на авиокомпанията от Обединените арабски емирства "Емирейтс", вероятно познавате съоръженията и работата му от документалната поредица на "Нашънъл джеографик ченъл" Ultimate Airport Dubai.

Преди няколко десетилетия там е имало пустиня. Днес Терминал 3 е най-голямата сграда на планетата, с разгъната площ, равна на 359 футболни игрища.

Най-оживеното международно летище в света има 90 хил. служители, отговорни за над 70 млн. пътници на 350 хил. полета годишно.  DXB понастоящем е и второто най-натоварено летище за товари, като за миналата година количеството им е достигнало 2,5 млн. тона.

Само през май т.г. пътникопотокът е бил 6,7 млн. души, а за първите пет месеца броят е близо 34,7 млн. души, което е 7% повече спрямо предходната година. Най-голям ръст за май е регистриран от Източна Европа (16,6%), а най-много пътници, почти 1 млн., са дошли от Индия, много от чиито граждани работят в държавите от Персийския залив.

С усвояването на нови 150 хил. кв. метра през февруари капацитетът му беше повишен до 90 млн. пасажери годишно въпреки наличието на едва две писти. Амбициите обаче са още по-големи - до 2023 г. пътникопотокът да се увеличи до 118 млн. души, без да се строи допълнителна инфрастуктура.