От БСП я призоваха да обърне внимание на летните кризисни ситуации

Зимно време вали сняг, понякога е много тежък. Лятно време е горещо, може да има порои. Отчетете го. Така депутатът от "БСП лява България" Чавдар Георгиев призова от парламентарната трибуна вицепремиера по координация на европейските политики Меглена Кунева, предаде Novini.bg.

Загуба на вяра в способностите на правителството да се справи

Той подчерта, че конкретно хората от Хасковския регион, откъдето е и избран, са загубили вяра в отговорностите на правителството.

Това, което се случи този март, не се е случвало 50 години назад. Просто трябва да вземете справки, отговори Кунева в своя защита.

Мога ли все пак да Ви кажа, че в ситуация, в която имаме 1206 сигнала за бедствия, това не е обичайна ситуация. Дори в правото имаме понятия като "непреодолима сила", подчерта тя.

Добра оценка за справянето с бедствията

Същевременно Кунева даде добра оценка за справянето със снежното бедствие в Южна България.

"Обстановката беше изключително тежка, много тежък сняг и много счупени дървета, което доведе до прекъсване на електропреносната мрежа на много места, подчерта тя и посочи, че счупените дървета са затруднили снегопочистването.

"Още в първия момент, когато стана ясно, че предстои влошаване на ситуацията беше свикан Националният кризисен щаб и щабовете по места, обяви Кунева. Разпоредено е било да се въведат в действия общинските и областните планове за действие при бедствия. Задвижването на плана и свикването на щаба е станало още на 6 март, заяви вицепремиерът.

Виж още: Без ток все още са над 400 населени места в страната

Тя похвали Веселин Вучков, който макар и в оставка е поддържал непрекъсната връзка с колегите си и е бил на поста си, за да координира действията. "Нито за момент не отстъпи от своите задължения", гарантира Кунева. По думите й, в необичайна ситуация с оставка на вътрешния министър не е имало никакво разклащане в ангажиментите на МВР и това е "знак за стабилност".