Реформаторският блок е новото ДПС от гледна точка на преяждането с власт, каза лидерът на АБВ в оставка Георги Първанов

В сутрешния блок на Би Ти Ви Георги Първанов отправи поредните остри критики към коалиционната политика и последните решения на управляващите.

Според него трябва да бъде поискана оставката на министрите на отбраната Николай Ненчев и на външните работи Даниел Митов заради вредните им изказвания, поведение и политики. 

"Вижте какво прави Реформаторски блок, това е една от причините да бъдем доста резервирани скептични към бъдещето на коалицията. В моите очи Реформаторският блок е новото ДПС - от гледна точка на преяждането с власт. 

Навсякъде, където се отвори местенце в службите, кандидатът е на реформаторите

Това идва прекалено", смята лидерът на АБВ.

"Когато ние инициирахме Комисията по проверките на злоупотребите в енергетика - наша предизборна идея, развихме, вкарахме я и наложихме приемането й в парламента. Какъв беше отговорът на ГЕРБ? Вместо ръководството да бъде на партията инициатор - АБВ,

ръководството на комисията се подари на Валери Симеонов

Това е знак", коментира още Първанов.

Той обясни, че съмненията му в успеха на кабинета се дължат на начина на взимане на решения - еднолично и хаотично.

"Най-важното е, че имаме цели сектори, които се намират в тежко състояние. Ако опозицията поиска вот на недоверие в сферата на енергетиката например, той няма да бъде лишен от основание", посочи Първанов.

По отношение на кадровите смени в сектор "Сигурност" той коментира, че е трябвало да има промени в ДАНС и главния секретар на МВР, но не и да си отива вътрешният министър.

"Според мен вътрешния министър си е отишъл, защото не се е разбрал с министър-председателя

Има нещо лично в цялата тази работа", смята лидерът на АБВ. 

Първанов осъди и реториката на председателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов след вчерашната му реч, която ядоса ДПС.

"Това е най-грозният, най-агресивният език, употребяван от парламентарната трибуна. Дори Волен Сидеров е по-сдържан по отношение на вътрешноетническия диалог", коментира Георги Първанов. 

"Ако премиерът иска да усмири своите партньори - реформатори и патриотари, трябва да покаже характер", препоръча той.