Всяка пролет те отварят врати за посетители в продължение на три седмици - а забележителна е не само флората, но и архитектурата

Кралските оранжерии са една от атракциите в Брюксел през пролетта, но са отворени за посетители само в продължение на около три седмици.

Мястото привлича туристи и местни жители не само с богатата растителност, а и с архитектурата си, която е дело на Алфонс Балат, учител и ментор на прочутия белгийски архитект Виктор Хорта.

Той проектира оранжериите за белгийския крал Леополд Втори през 1873 г., след като напредъкът в строителните технологии през XIX век прави възможно използването на метала и стъклото за подобни конструкции.

Комплексът, изграждан в продължение на три десетилетия, е допълнение към замъка Лакен в покрайнините на Брюксел и отдалеч прилича на стъклен град.

Смятат го за предшественик на направлението "ар нуво" (Art Nouveau) в архитектурата, което е една от отличителните черти на белгийската столица.

Колкото до ботаническата колекция, тя все още съхранява някои образци от времето на Леополд Втори, ценни и редки растителни видове. Акцент в сбирката от екзотични цветя са камелиите.

Ето и едно красиво видео за кралските оранжерии в Брюксел: