Закриваме работната седмица с танци, но преди да се развихриш в някой клуб, се наслади на представлението на Хироаки Умеда.

Мултидисциплинарният артист Хироаки Умеда е един от най-авангардните японски творци, който работи в областта на визуалните изкуства и дигиталната хореография. 

Работата му миксира елементи от съвременен танц, хип-хоп стилистика, електронна музика, светлинен дизайн, като изгражда изключително внушителна аудио-визуална среда, резултат на екстравагантно ползване на високите технологии. 

Базиран в Токио, Умеда първо учи фотография, след което се насочва към музиката и видеото. На 20 годишна възраст започва да танцува, като развива свой уникален стил на движение, повлиян от високите технологии и визуалните изкуства - минималистичен техно хип-хоп, овладян от прецизността на фотографското око.

През 2000 г. Умеда основава собствена танцова компания S20. Представленията му са едновременно величествени и агресивни, ярки и вълнуващи, трескави и поетични. Радикални и провокативни, изключителните хореографии на Умеда, вдъхновени от уличните стилове и буто танца, се случват в среда от драматично осветление, проблясващи кибер образи, електронни ритми и пращящи дигитални звуци. 

Като резултат от две творчески резиденции Théâtre de Nîmes and the Scene nationale de Maubeuge през 2008 г. Умеда създава представленията „Haptic” и “Adapting for Distortion”. В тях той продължава да развива изследването си на визуалното възприятие.

Haptic

Сцената е наситена с различни нюанси на аквамарина. Изпълнителят се разтваря в мъгла от цветни отсенки, преобразява се в мрачен демон на фона на дълбоко кърваво червено. Ярки нюанси пълзят и се трансформират, следвайки плавните движения на танцьора, като създават силно визуално и звуково преживяване. Зашеметяващо шоу, което активира сетивата и въздейства на емоциите.

Adapting for Distortion

Абстрактно постигнатите и силно анти-наративни творби на Хироаки Умеда говорят за ситуацията на съвременния човек в света. Тялото на изпълнителя бавно избледнява и излиза от фокус, докато не се превърне единствено във вибрация, трепет на плътта, сянка.
Adapting for Distortion е вдъхновено от кинетичното изкуство и използва последните достижения на компютърните технологии. Деформацията на времето, трансформацията на движението и неподвижността са същностни изследвания на пърформанса. Забележителните оптични ефекти разгръщат силата на танца и предизвикват границите на визуалното възприятие.

"Човек-машина в действие", NY Times

"Хироаки Умеда се потапя в перфектна буря от светлина, видео и звук, а тялото му едва наподобява човешка фигура.", Guardian

"Смесвайки танц, дигитална образност и видео инсталация, Умеда се облива с движеща се светлина и се трансформира, за да спре изведнъж. Той отказва да развие образите и идеите: те са там, можете да правите с тях каквото поискате, или просто нищо.", The Independent

Билети за спектакъла може да закупите на билетните каси на НДК на цени започващи от 8 лв.

Hiroaki Umeda, Япония
5 октомври, 20.00 часа,
НДК, зала 1
Haptic, продължителност: 20 мин.
Adapting for Distortion, продължителност: 20 мин.
Билети: Билетен център НДК и в мрежата на Eventim на цени от 8, 15, 25, 40 и 50 лв.