Първата национална изложба на българския комикс може да се разгледа в София до 25 септември, а във Варна по време на фестивала на анимационния филм (11-15 септември) могат да се разгледат белгийски комикси

В залите на изложбения център са подредени около 600 пана, дело на творци от различни поколения - от доайена на илюстрацията Любен Зидаров, който навършва 90 години, до
съвсем млади автори, доскоро тийнейджъри.

Голяма група художници от средното поколение представят легендарното списание "Дъга", където комиксите бяха просто "разкази в картинки". Всъщност именно екипът на "Проектът "Дъга" е съорганизатор на изложбата, която беше предшествана от излизането на албума "Над дъгата" и съпътстващата го експозиция, пътувала в още седем града след София.

Организаторите, сред които секция "Комикс" към Съюза на българските художници (СБХ), са  учредили и награда на името на художника Александър Денков, която ще бъде връчвана ежегодно за постижения в комикс изкуството. Първият й лауреат при откриването на 10 септември стана Любен Зидаров, рисувал комикси още преди да завърши живопис в Художествената академия през 40-те.

За онези, които се съмняват в художествената стойност на този жанр, ще напомним, че той се цени не само зад Океана, а и в европейски държави като Франция и Белгия, където го определят като "деветото изкуство".

В Брюксел например има и музеи на комиксите (ComicsCenter.net, ComicsCafe.be, MOOFMuseum.be, Jije.org), а десетки популярни герои като Тинтин, Спиру, Астерикс и редица други са изрисувани по фасади в централната част на града. От 2011 г. там се организира и фестивал на комиксите, чието издание тази година се състоя между 6 и 8 септември.

Белгийски комикси могат да се разгледат от днес и във Варна, която посреща за трети път възродения Световен фестивал на анимационния филм WFAF (VarnaFest.org, 11-15 септември) във Фестивалния и конгресен център. По традиция го съпътства тематична изложба, представяща деветото изкуство от региона Валония-Брюксел.

Виж още: Балони, джаз и блус